Μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις στην οικονομία

Estimated read time 1 min read

«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η τάση των επιτοκίων είναι καθοδική. Ωστόσο, η ακριβής ταχύτητα με την οποία θα μειωθούν τα ευρωπαϊκά επιτόκια παραμένει αβέβαιη, καθώς δεν δόθηκαν ενδείξεις για επόμενες κινήσεις. Η ΕΚΤ προχώρησε σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων στον νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, πτώση που εκτιμάται πως ήταν αναμενόμενη. Με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να πέφτει στο 3,5% από 3,75%, οι αγορές εκτιμούν πως η πιθανότητα για νέα μείωση το επόμενο μήνα είναι μόλις 20%, σε σύγκριση με 40% που αναγνωριζόταν πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι αναλυτές προβλέπουν σχεδόν σίγουρη τρίτη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, και εκφράζουν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα πιθανόν θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια κάθε τρίμηνο. Αυτές οι αποφάσεις βασίζονται σε αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που ουσιαστικά γίνονται σε τακτικά διαστήματα — Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

Ουσιαστικά, η ΕΚΤ συνεδριάζει οκτώ φορές το χρόνο, και οι πληροφορίες που διατίθενται κατά τις διαδοχικές συνεδριάσεις είναι πάντα περιορισμένες. Σημαντικά στοιχεία, όπως ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου, θα είναι διαθέσιμα έως την επόμενη συνεδρίαση, με τις αγορές να αναμένουν μείωση του πληθωρισμού λόγω συγκριτικών στοιχείων. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία πρέπει να δείξουν σαφή μείωση του πληθωρισμού ή πτώση στη δραστηριότητα για να δικαιολογηθεί νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Ο δομικός και εγχώριος πληθωρισμός παραμένουν υψηλοί, με τις πρόσφατες προβλέψεις να δείχνουν ανεπαρκή μείωση. Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2% μέχρι το τέλος του 2025, ενώ το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 0,8% φέτος, χαμηλότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η προοπτική των μειώσεων των επιτοκίων θα επηρεάσει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ τα στεγαστικά δάνεια που δεν είναι «κόκκινα» παραμένουν σε πάγωμα κάτω από το 3%. Έτσι, απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις της ΕΚΤ για να δουν οι δανειολήπτες πραγματική αλλαγή στις δόσεις τους.»

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author