Πολλαπλασιάζεται η πίεση στο ΕΣΥ: Οι μισές ΜΕΘ COVID καλυμμένες και σε νέα ύψη οι νοσηλείες

0
330

Οι επιπτώσεις από την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς και στο σύστημα υγείας, με τις κλίνες COVID-19 να γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς.

Καμπανάκια έχουν αρχίσει να χτυπούν στο σύστημα υγείας μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα. Το Σάββατο τα νέα κρούσματα έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ των 935, μια ανάσα από το φράγμα των 1000 κρουσμάτων και παρά τη χθεσινή υποχώρηση, η επιβάρυνση της διαρκούς ανοδου της τελευταίας περιόδου εχει αρχίσει να γίνεται εμφανής και στα νοσοκομεία.

Οι νοσηλείες έφθασαν χθες το βράδυ σε νέο ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες 922 άτομα νοσηλεύονται σε κλίνες COVID-19, με τους 119 εξ αυτών να αφορούν σε κλίνες ΜΕΘ. Εν ολίγοις, έχει ήδη καλυφθεί περίπου 50% των κλινών εντατικής θεραπείας! Αντίστοιχα, πάνω από τις μισές κλίνες ΜΕΘ έχουν καλυφθεί στα νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία άλλωστε νοσηλεύονται και οι περισσότεροι ασθενείς, 74 από τις 119.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι διασωληνωμένοι έφθασαν μια “ανάσα” από το ρεκόρ των 100 ασθενών σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, που είχε καταγραφεί στις 10 Οκτωβρίου.  Αλλά και οι απλές κλίνες COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας έχουν καλυφθεί κατά το 1/3, ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές διαμορφώθηκαν στις 89.

Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19

Στην 20η έκθεση προόοδου του Παρατηρητηρίου για τον COVID-19, που αφορά το διάστημα 15 έως 21 Οκτωβρίου, σημειώνεται πως το εν λόγω διάστημα  καταγράφεεται σημαντική αύξηση στους μέσους όρους των ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων με παράλληλη σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό διασωληνωμένων.

«Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 550 κρούσματα, από 365 στην προηγούμενη έκθεση. Στις 20 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 600 κρούσματα και την επόμενη ημέρα σημειώθηκε νέο ημερήσιο υψηλό με 865 νέες διαγνώσεις. Από το σύνολο των κρουσμάτων της 21ης Οκτωβρίου, το 38% καταγράφηκε στην Αττική και το 21% στην Θεσσαλονίκη, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 37 έτη για την επικράτεια και τα 28 για την Θεσσαλονίκη». 

Βέβαια, έκτοτε ο αριθμός αυξήθηκε περαιτέρω και παρότι μειώθηκε ελαφρά σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, η Αττική παραμένει η “πρωτεύουσα” και στον αριθμό των νέων κρουσμάτων με 260, ενώ στη Θεσσαλονίκη αν και τα κρούσματα έπεσαν σε διψήφιο αριθμό, το νούμερο παραμένει υψηλό με 84 νέες περιπτωσεις, εκ των οποίων 10.  

Δυστυχώς, η καταγραφή δεκάδων κρουσμάτων σε βιομηχανία τροφίμων στα Ιωάννινα εκτίναξε τον αριθμό των κρουσμάτων στα 52 , εκ των οποίων 32 συνδέεοτναι με τη συρροή στη βιομηχανία πουλερικών. Υψηλά είναι κα τα κρούσματα στη Λάρισα, με 41, τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ 31 είναι τα κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, με τα 30 να προέρσχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Διψήφιοι είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Π.Ε. Αχαΐας με 16, στην Π.Ε. Μεσσηνίας με 12, ενώ τα μέτρα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν στην Κοζάνη, όπου βρέθηκαν 11 κρούσματα.  10 είναι τα κρούσματα που δηλώθηκαν από την Π.Ε. Τρικάλων.

«Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη. Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 9,3 (από 6,4 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό σε 86.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση στο 41% (από 40% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 58%.

Συμπερασματικά, η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί», αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Ανησυχία από τον υψηλό και σήμερα αριθμό νέων κρουσμάτων – Στους 581 οι θάνατοι

Στην ανακοίνωση 715 νέων κρουσμάτων κορονοϊού προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Από αυτά 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31496, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3883 (12.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12194 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

95 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 32 (33.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 274 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα. 220 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

news4health.gr

Πηγή: dete.gr