Πάτρα: Προσοχή! Και ξαφνικά ένας ξένος αριθμός κάλεσε το τηλέφωνό σας…

0
415

Και ξαφνικά ένας ξένος αριθμός κάλεσε το τηλέφωνό σας. Και είναι από μια χώρα που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ. Και κάθε φορά τα καλούντα ψηφία αλλάζουν ελαφρώς, καθιστώντας αδύνατο να τα μπλοκάρετε. Κουδουνίζουν μία φορά το τηλέφωνό σας και μετά κλείνουν. Στην Πάτρα το φαινόμενο είναι πολύ συχνό, ειδικά την τελευταία εβδομάδα. Είστε στον πειρασμό να τους καλέσετε πίσω, αλλά δεν πρέπει, διότι όλο αυτό είναι μία τηλεφωνική απάτη Wangiri και θα σας κοστίσει ακριβά.

Η απάτη Wangiri βασίζεται στην έμφυτη περιέργεια σας. Πολλοί άνθρωποι θα καλούσαν ενστικτωδώς πίσω, μια χαμένη κλήση, ακόμη και από έναν μυστηριώδη διεθνή αριθμό. Και η επαναλαμβανόμενη φύση της απάτης (δεν είναι ασυνήθιστο να λάβετε δεκάδες αναπάντητες κλήσεις σε μια μέρα) προσθέτει στην υπόθεση ίντριγκα και πίεση.

wangiri 1 - Τι είναι η τηλεφωνική απάτη Wangiri ή αλλιώς "ένα κουδούνισμα";

Τι θα συμβεί αν θα υποκύψετε στο scam και τους καλέσετε πίσω; Η κλήση σας καταλήγει σε έναν ακριβό αριθμό με χρέωση. Στη συνέχεια, θα φροντίσουν να σας εξαναγκάσουν να παραμείνετε στη γραμμή, για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερο κρατάτε τη γραμμή, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίσουν και τόσα περισσότερα θα χάσετε.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι απατεώνες βασίζονται σε ένα συνδυασμό κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Ορισμένα θύματα δήλωσαν ότι τους είπαν ότι έχουν κερδίσει ένα βραβείο, συνήθως χρήματα, και ενθαρρύνονται να περιμένουν στη γραμμή για να το διεκδικήσουν. Άλλοι απλώς δοκιμάζουν την υπομονή του θύματος, υποβάλλοντάς τους να ακούν μουσική αναμονής, χωρίς να γίνεται κάτι άλλο.

Η απάτη Wangiri προέρχεται από την Ιαπωνία. Ο ίδιος ο όρος είναι Ιαπωνικός και σημαίνει “ένα (κτύπημα) και κόψιμο”. Και όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια πραγματικά διεθνής απάτη, με τα θύματα να διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Προειδοποιήσεις σχετικά με την απάτη έχουν κατά καιρούς ειπωθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ιρλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, και άλλων χωρών. Στις ΗΠΑ, η FCC έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές για αυτό.

Η συνήθης τακτική της απάτης του Wangiri είναι η κλήση από διαφορετική χώρα από αυτή του καλούμενου. Έχουν αναφερθεί κλήσεις από αναπτυσσόμενα αφρικανικά κράτη όπως η Μαυριτανία, η Λιβερία, οι Κομόρες και το Τσαντ, καθώς και από μικροσκοπικά έθνη του Ειρηνικού όπως οι Νήσοι Κουκ και το Ναουρού (πληθυσμός 10.756).

Όμως μην νομίζετε ότι η απάτη Wangiri δεν υφίσταται και από τα πιο προηγμένα κράτη. Το Δεκέμβριο του 2019 χιλιάδες κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου βομβαρδίστηκαν από δόλιες τηλεφωνικές κλήσεις από ελβετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας
Τελικά, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να προστατευθείτε από αυτή την απάτη και είναι να αποφύγετε την επιστροφή κλήσεων από αριθμούς που δεν αναγνωρίζετε, ιδιαίτερα από διεθνείς αριθμούς. Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι, οποιοσδήποτε επιθυμεί επειγόντως να σας μιλήσει, θα έχει το νούμερό σας αποθηκευμένο στη λίστα επαφών του ώστε να σας ξανακαλέσει, ή θα αφήσει ένα φωνητικό μήνυμα ή θα στείλει ένα sms.

Μπορείτε επίσης να κάνετε και κάτι άλλο. Εάν σας έχουν κατακλύσει με μυστηριώδεις αναπάντητες κλήσεις, μπορείτε να αναζητήσετε στο Google τους αριθμούς αυτούς, ώστε να δείτε αν και άλλα άτομα έχουν υποστεί Wangiri από τους ίδιους αριθμούς, επιτρέποντάς σας να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας ότι είναι απάτη.

Εάν καταλήξετε με ένα τεράστιο νούμερο φραγμένων τηλεφωνικών αριθμών με κλήσεις Wangiri, τότε εξετάστε την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου σας και τον περιορισμό του ποιος σας καλεί. Οι τηλεφωνικοί απατεώνες λαμβάνουν συχνά αριθμούς τηλεφώνων από διαρροές δεδομένων και βάσεις δεδομένων μάρκετινγκ, που μπορούν εύκολα να ληφθούν μέσω νόμιμων και παράνομων οδών.

Είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τα στοιχεία σας στο Troy Hunt’s Have I Pwned για να δείτε αν έχετε πέσει θύμα παραβίασης δεδομένων. Μόλις αναγνωρίσετε την κατάσταση, μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε προστατευτικά μέτρα.

Μια άλλη λογική ιδέα είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρεία τηλεφωνίας σας και να ζητήσετε να σας βάλουν ένα όριο στο ποσό των χρημάτων που μπορείτε να καταναλώσετε κάθε μήνα. Αν τυχαία πληκτρολογήσετε έναν από αυτούς τους αριθμούς Wangiri , θα περιορίσετε τις απώλειές σας σε ένα πιο εύχρηστο ποσό.

Αν έχετε ήδη πέσει θύμα
Τι μπορείτε να κάνετε εάν συμβεί το χειρότερο και επιστρέψετε μία κλήση Wangiri ; Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε τον πάροχο του τηλεφώνου σας και εξηγήστε του την κατάσταση. Ορισμένα δίκτυα σε κάποιες χώρες, όπως η Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα σας επιστρέψουν όλες τις χρεώσεις που έγιναν σε έναν αποδεδειγμένο δόλιο αριθμό, εντός τριάντα ημερών.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ορισμένα δίκτυα, χωρίς να έχουν μία ρητή πολιτική επιστροφής χρημάτων σε απάτες Wangiri, πιθανά να αποζημιώσουν τα θύματα, καλή την πίστη. Φυσικά, αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο γενναιόδωρος αισθάνεται ο παροχέας τηλεφώνου σας, πόσο καλός πελάτης είστε εσείς και ίσως από την ικανότητά σας να μπορέσετε να τον πείσετε.

Εάν δεν επιθυμούν να σας επιστρέψουν τα τέλη, ενδέχεται να σας επιτραπεί να κατανείμετε το κόστος της κλήσης σε δόσεις, ειδικά αν έχετε κάνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο λογαριασμό.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρετε την εμπειρία σας στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες μπορούν να το διερευνήσουν.

Πηγή: dete.gr