Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που προσφέρει ελπίδα στους παγκόσμιους καταναλωτές σχετικά με την κρίση κόστους διαβίωσης που βιώνουν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd). Έτσι, η μέση τιμή του αργού πετρελαίου Brent που φέτος κυμαίνεται γύρω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, αναμένεται να πέσει στα 73 δολάρια το 2025 και στα 72 δολάρια το 2026.
Η πτωτική τάση στην τιμή του πετρελαίου συνδέεται με την αύξηση της παραγωγής, καθώς και με την υποχώρηση της ζήτησης στην Κίνα και τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Η ανάλυση της Τράπεζας επίσης καταδεικνύει ότι η πτώση αυτή θα συμπαρασύρει και τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων, ανάμεσα στα οποία και τα τρόφιμα και τα μέταλλα, σε χαμηλότερα επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων αναμένονται να υποχωρήσουν κατά 9% φέτος και κατά 4% το 2025, προτού σταθεροποιηθούν.
Η ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ενθαρρυντική και για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ανησυχούν για την παρούσα αύξηση των τιμών και τον αντίκτυπό της στον μέσο πληθωρισμό, επιτρέποντας ενδεχομένως τη γρηγορότερη μείωση των επιτοκίων από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Παρά ταυτό, οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν 30% υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, πριν από την πανδημία.
Η υπερπροσφορά πετρελαίου, όπως καταγράφεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει παρατηρηθεί μόνο σε δύο περιόδους στο παρελθόν: στην αρχή της πανδημίας και κατά τη διάρκεια της ασιατικής οικονομικής κρίσης του 1998. Παρά τους φόβους ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αύξηση των τιμών, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η μέση τιμή θα κυμανθεί γύρω από τα 84 δολάρια το βαρέλι το 2025, μόλις 5% πάνω από το μέσο όρο του 2024.
Η σταθερή προσφορά από το καρτέλ Opec, που περιλαμβάνει χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα, δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αύξηση στις τιμές, καθώς άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Η Opec+ διατηρεί υψηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πριν από την πανδημία.
Πηγή: documentonews.gr