Η Κρίση Τιμών Ρεύματος και η Πολιτική Απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα

Estimated read time 1 min read

Ο Ευστάθιος Χιώτης, δρ μεταλλειολόγος μηχανικός από το ΕΜΠ, έχει περάσει στο προσκήνιο τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της συστηματικής του κριτικής στην κυβερνητική πολιτική απολιγνιτοποίησης. Ως πρώην διευθυντής στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων και στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ερευνών Υπεδάφους, υποδεικνύει ότι το target model αυξάνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, επηρεάζοντας αρνητικά τους καταναλωτές και τη βιομηχανία.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μοιάζει με χρηματιστήριο, καθώς οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονται καθημερινά όπως οι μετοχές, χωρίς περιορισμούς στις τιμές. Συμμετέχουν καθετοποιημένοι παραγωγοί και εισαγωγές από συνδεδεμένες χώρες, καθιστώντας την ελληνική αγορά ένα ολιγοπώλιο. Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν υπηρετεί την Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και σχεδιασμός.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει οδηγήσει σε υπερβολικούς λογαριασμούς ρεύματος, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές, οι οποίες επηρεάζουν τα οικογενειακά τους έξοδα και τη βιομηχανία. Οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται κενά της νομοθεσίας, προκειμένου να διατηρήσουν υψηλά κέρδη.

Η πολιτική απολιγνιτοποίησης και η μειωμένη συμμετοχή των λιγνιτικών σταθμών βλάπτει περισσότερο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι μικρότερες και οι υποδομές μεταφοράς ρεύματος είναι ανεπαρκείς, γεγονός που αναγκάζει την κρατική επιχείρηση ΔΕΗ να προσανατολίζεται σε εξωτερικές αγορές για επενδύσεις.

Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης έχει προσελκύσει επικρίσεις για την έλλειψη ολοκληρωμένων λύσεων. Απαιτείται ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός και οι επενδύσεις να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα προς την ανάπτυξη των διασυνδέσεων και αποθήκευσης ενέργειας. Ο Χιώτης προτείνει την επιβολή πλαφόν τιμών που δεν θα συνδέεται με το κόστος καυσίμου, αλλά με τη μέση τιμή της ημέρας.

Καταληκτικά, το ενεργειακό μοντέλο της Ελλάδας παρουσιάζει σοβαρές αναταράξεις με τεχνικές λύσεις όπως η αποθήκευση να είναι σε αναμονή. Η συγκυρία που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο τιμών ενέργειας απαιτεί άμεσες δράσεις και στρατηγικές που να προστατεύουν τους καταναλωτές και να προάγουν τη βιωσιμότητα.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author