Η επικίνδυνη επανάληψη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα

Estimated read time 1 min read

Είναι κοινά αποδεκτό ότι το εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, συνιστά ένα από τα βασικά στοιχεία μιας οικονομίας. Όταν οι εισαγωγές ξεπερνούν τις εξαγωγές, αυτό υποδηλώνει ότι ο πλούτος που παράγεται στη χώρα μεταφέρεται σε άλλες χώρες μέσω των εισαγωγών. Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική για την ελληνική οικονομία, η οποία φαίνεται να ακολουθεί τη μοίρα των προηγούμενων ετών, καθώς θυμίζει την περίοδο των διακυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, που οδήγησαν τη χώρα σε εξωτερική εξάρτηση και δανεισμό.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εμπορικό ισοζύγιο για το οκτάμηνο του 2024 καταγράφηκε με έλλειμμα 22 δισ. ευρώ, δείχνοντας μια αύξηση της τάξεως του 7,7% σε σύγκριση με το 2023. Οι αξίες των εισαγωγών και εξαγωγών για την ίδια περίοδο ήταν 55,72 δισ. ευρώ και 33,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ενδεικτικά, το εμπορικό έλλειμμα του πρώτου οκταμήνου του 2008 ήταν 22,61 δισ. ευρώ, ελάχιστα υψηλότερο από αυτό του 2024 και κοντά στα επίπεδα του 2007.

Η τρέχουσα διακυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κωστή Χατζηδάκη όχι μόνο διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, αλλά και ανακοίνωσε επιτυχίες που είναι αμφισβητούμενες. Όσον αφορά τον δείκτη των τρεχουσών συναλλαγών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε μια κατάσταση με έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ το 2019, το οποίο φαίνεται να έχει φτάσει σε επίπεδα 20,145 δισ. ευρώ το 2022 και να μειώνεται μεν το 2023 στα 14,1 δισ. ευρώ, αλλά με προοπτικές να συνεχίσει να διευρύνεται.

Η τρέχουσα κατάσταση παραπέμπει σε μια επανάληψη της κακής διαχείρισης του παρελθόντος, που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε σοβαρή κρίση. Ο ισχυρισμός ότι η οικονομία είναι “θωρακισμένη” από τη σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να είναι ανεπαρκής, καθώς οι δείκτες δείχνουν μια επαναλαμβανόμενη καταστροφική πορεία.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author