Η Αντίθεση της Υπέρβασης της Ελληνικής Οικονομίας και της Πραγματικότητας του Πληθωρισμού

Estimated read time 1 min read

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ΕΒΕΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών, επανέφερε την υποστήριξη της «υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας». Αναφερόμενος στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 133,4% έως το 2028. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι παρόλο που η Ελλάδα έχει υψηλά επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους –161,9% και 119,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα το 2023– αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το μειώσει.

Εντούτοις, δεν αναφέρθηκαν από τον Χατζηδάκη, ούτε από τη Fitch, οι λόγοι πίσω από αυτή τη μείωση. Αυτή συντελείται κυρίως μέσω του πληθωρισμού που έχει επηρεάσει το ελληνικό ΑΕΠ, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθωρισμού, η οποία ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η συνεχής άνοδος των τιμών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία αντιμετωπίζουν μειωμένη αγοραστική δύναμη λόγω των χαμηλών μισθών.

Οι πρόσφατες εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν τις τραγικές ανατιμήσεις. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο παρουσίασε αύξηση 2,9%, ενώ οι τιμές των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνονται. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο σημείωσε αύξηση 38,5% και οι τιμές στο φρέσκο φρούτο 7,7%. Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στην ενέργεια, με το ηλεκτρικό ρεύμα να παρατηρεί αύξηση 11,35%.

Αυτές οι εξελίξεις επιτείνουν την απαισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ, οι Έλληνες αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού κατά 10% στο επόμενο δωδεκάμηνο, σε αντίθεση με την αισιοδοξία των καταναλωτών άλλων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι προσδοκούν αύξηση μόλις 2,7%. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα υποχώρησε, με τον δείκτη να καταγράφει -51,3 μονάδες, καθιστώντας τους Έλληνες τους πιο απαισιόδοξους στην ΕΕ.

Σε αυτή την κατάσταση, το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο, με μόνο το 2% να αναφέρει βελτίωση. Παράλληλα, το 72% περιμένει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ανησυχίας και ανασφάλειας.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author