Ελληνική οικονομία υπό πίεση παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ανάπτυξης

Estimated read time 1 min read

Ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του μέσω του Bloomberg, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη και προγραμματίζει πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. ευρώ χρέους, μειώνοντας το δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2028. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν αντίθετα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Eurostat επέβαλε στην Ελλάδα την υποχρέωση να καταγράψει τους αναβαλλόμενους τόκους από τα δάνεια ύψους 84 δισ. ευρώ που ελήφθησαν με το δεύτερο μνημόνιο. Οι τόκοι αυτοί αναμένονται να φτάσουν τα 13,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 και 1,1 δισ. ετησίως μέχρι το 2032. Παρόλο που θα αρχίσουν να αποπληρώνονται το 2033, πρέπει απαραιτήτως να καταγραφούν στο δημόσιο χρέος για λογιστικούς λόγους, γεγονός που θα οδηγήσει την αύξηση του χρέους από 161,9% το 2023 στο 167,5% το 2024.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους μπορεί να συνοδευτεί με την ελπίδα από την κυβέρνηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί, καθώς η Eurostat επανυπολογίζει τα στοιχεία χρησιμοποιώντας το έτος 2020 ως βάση. Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η ανατροπή αυτή μπορεί να προσθέσει 4-5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, με την προσδοκία ότι το δημόσιο χρέος δεν θα ξεπεράσει τελικά το 5,5%. Ωστόσο, ανεξαρτήτως της πιθανής αύξησης του ΑΕΠ, το γεγονός είναι ότι η αύξηση του χρέους θα επηρεάσει αρνητικά τις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ιδίως της Moody’s, η οποία έχει αρνηθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα εντείνεται από την εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που φτάνει τα 8,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά την αύξηση των τουριστικών εσόδων στα 10,95 δισ. ευρώ. Οι αυξήσεις στις εισαγωγές και η μείωση των εξαγωγών αγαθών υποδηλώνουν την αδυναμία της ελληνικής παραγωγής.

Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε από το 2023, όταν οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 8,75%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΝΔ για αύξηση 15%. Οι τουριστικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση 4,2% τον Ιούλιο, παρόλο που ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 4,1%. Αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι, παρά τις προσδοκίες για τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερη παραγωγή και λιγότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές, ώστε να ενισχυθεί. Το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα συνεχίζει να αφήνει την οικονομία ευάλωτη σε εξωτερικούς αντίκτυπους, υποδεικνύοντας ότι το ελληνικό οικονομικό μοντέλο παραμένει περιορισμένο στον τουρισμό και το real estate.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author