«Ανησυχητική η κατάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα το 2023»

Estimated read time 1 min read

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη χειρότερη θέση της ΕΕ, καθώς το 26,1% του πληθυσμού της κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό το ποσοστό σημαίνει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).

Το 2023, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα εντοπίστηκαν στην Πελοπόννησο (35,7%), στη Δυτική Ελλάδα (35,2%), στη Δυτική Μακεδονία (32,7%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και στο Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22,7%.

Στην ΕΕ, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι (21,4% του πληθυσμού) βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, αν και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με το 2022, όταν έφτανε τα 95,3 εκατομμύρια (22% του πληθυσμού). Σε περιφερειακό επίπεδο, οι υψηλότεροι δείκτες κινδύνου καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στις αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ, οι πολίτες είχαν γενικά λιγότερες πιθανότητες να διατρέχουν κινδύνους φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία, το 32% του εθνικού πληθυσμού κινδύνευε, ενώ αναλογικά το ποσοστό στο Βουκουρέστι ήταν μόλις 12,3%. Αντίστοιχες παρατηρήσεις ίσχυσαν και για άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Κροατία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περίπτωση του Βελγίου και της Αυστρίας, οι περιοχές των Βρυξελλών (37,6%) και της Βιέννης (29,5%) έδειξαν ότι ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν υψηλότερος από τους εθνικούς μέσους όρους (18,6% και 17,7%, αντίστοιχα).

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author