Ακίνητα: Οδηγός επιβίωσης για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

0
346

Κουρεμένο» κατά 40% θα είναι το ενοίκιο του Νοεμβρίου που θα πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την έδρα τους στις περιοχές της κόκκινης ζώνης του «Αυξημένου Κινδύνου» και εντάσσονται στη λίστα των 552 πληττόμενων επαγγελματικών κλάδων (ΚΑΔ). Υποχρεωτικά μειωμένο κατά 40% θα είναι το ενοίκιο που θα πληρώσουν για αυτόν τον μήνα και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων οι οποίοι θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για τη φοιτητική κατοικία που ενοικιάζουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Το υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων εφαρμόζεται όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή στις «κόκκινες» περιοχές αλλά για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ που εφαρμόστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Αρκεί να έχουν την έδρα τους σε περιφερειακή ενότητα η οποία είναι ενταγμένη στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες. Για παράδειγμα, εάν η Αττική παραμείνει για 15 ημέρες στην κόκκινη ζώνη, ο ενοικιαστής ενός καταστήματος ενδυμάτων το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό και θα λειτουργεί όλον τον Νοέμβριο θα πληρώσει το 60% του μισθώματος για τον τρέχοντα μήνα.

Ακίνητα : Οδηγός επιβίωσης για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες | tanea.gr

Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιοχές της κίτρινης ζώνης, της «επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση του ενοικίου τουλάχιστον 30%, η οποία εφαρμόζεται μόνο κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Σύμφωνα με τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το μέτρο του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40% των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου θα ισχύσει:

  1. Για επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορωνοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.
  2. Για εργαζομένους των παραπάνω επιχειρήσεων και των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή.
  3. Για φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί.

Σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιφέρειες Αττικής, Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Μαγνησία, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων.

Αφορά τις επιχειρήσεις που ασκούν κύρια δραστηριότητα με βάση τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο, ή ασκούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας.

Το προαιρετικό κούρεμα
Το μέτρο της προαιρετικής μείωσης τουλάχιστον κατά 30% θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλες τις περιφέρειες που εντάσσονται στην κατηγορία της «επιτήρησης». Αφορά τις επιχειρήσεις με έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο «επιτήρησης» και περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ (Αιτωλοακαρνανία, Ανδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Αχαΐα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος – Κάσος, Κέα – Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος).

Οι ιδιοκτήτες
Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν ενοίκια τα οποία θα είναι υποχρεωτικά μειωμένα κατά 40% θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημιάς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, το 30% του χαμένου ενοικίου του μηνός Νοεμβρίου θα ληφθεί υπόψη ως επιπλέον ποσό έκπτωσης φόρου και θα αφαιρεθεί κι αυτό από τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές τους, δηλαδή από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος της φετινής φορολογικής δήλωσης ή του ΕΝΦΙΑ του 2020. Για την κατοχύρωση του επιπλέον αυτού ποσού έκπτωσης φόρου, κάθε εκμισθωτής θα πρέπει να υποβάλει δήλωση απώλειας μισθωμάτων («δήλωση COVID») στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους στη μείωση του ενοικίου θα κερδίσουν επιστροφή φόρου ίση με το 12% του αρχικού μισθώματος. Για παράδειγμα, για κομμωτήριο με μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ ιδιοκτήτης και ενοικιαστής συμφωνούν στη μείωση του ενοικίου 30%. Το μίσθωμα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Η απώλεια εισοδήματος για τον ιδιοκτήτη είναι 300 ευρώ αλλά το κράτος τού καλύπτει μέρος της ζημιάς μέσω έκπτωσης φόρου που ανέρχεται στο 12% του αρχικού μισθώματος των 1.000 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ.

tanea.gr

Πηγή: dete.gr