Υπουργείο Δικαιοσύνης: Σχέδιο εξπρές για την προστασία των ανήλικων παραβατικών ατόμων

0
289

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας πλέον του ότι έχει σηκώσει ήδη τα μανίκια, έχει παράλληλα σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, έτσι ώστε με διαδικασίες εξπρές να ανασυσταθούν και να επαναλειτουργήσουν τα επιφορτισμένα όργανα για την πρόληψη της εγκληματικότητας των ανηλίκων που έχουν οδηγηθεί σε παραπτωματικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές και διαβιούν σήμερα σε δομές ιδρυματικής επιμέλειας.
Από τον υπουργό Δικαιοσύνης έχει δοθεί άμεση προτεραιότητα στην σχεδίαση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των ανά την Ελλάδα «Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων» (Ε.Π.Α.) και της «Στέγης του Παιδιού», όπως και για την επάνδρωσή τους με έμψυχο και άψυχο υλικό. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας αυτής έχει επωμιστεί η νέα υπηρεσιακή γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνη Βίκυ Γιαβή, η οποία νυχθημερόν αγωνίζεται για την υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης για την ομαλή επαναφορά των παραβατικών νέων στον δρόμο της κανονικότητας.
Πράγματι, οι δυο αρνητικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την κατάσταση που επικρατεί στις Ε.Π.Α. και στην «Στέγη του Παιδιού», όχι μόνο έχουν βάση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι επιεικείς, καθώς πράγματι έως τώρα είχαν προκλητικά παραμεληθεί.
Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, οι οποίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στο Ηράκλειο, η δομή στελεχώνεται από μία μόνο ψυχολόγο, χωρίς να υπάρχει καν επίπλωση του χώρου. Αντίστοιχα προβλήματα αναφέρονται και στην πόλη της Πάτρας, όπου δεν έχει ακόμα βρεθεί κατάλληλο κτίριο για τη στέγαση της δομής, ενώ οι διαδικασίες στην Αθήνα, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθυστερούν αισθητά λόγω της παθογένειας των γνωστών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Δεν πρέπει όμως να παραληφθεί ότι ο κ. Τσιάρας στον τομέα της μέριμνας για την προστασία των παραβατικών νέων, όχι μόνο παρέλαβε ένα “άδειο κέλυφος”, αλλά δεν του έγινε ούτε καν υπαινιγμός για τα λιμνάζοντα προβλήματα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Έτσι, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός νέου πλαισίου για ενεργό συμβολή των Ε.Π.Α. και της «Στέγη του Παιδιού», στην πρόληψη της εγκληματικότητας των ανηλίκων που ενδέχεται λόγω της προσωπικότητας, του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή άλλων εξοοικογενειακών συνθηκών και αιτιών, να οδηγηθούν σε παραπτωματική συμπεριφορά. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω δομές έχουν έργο την παροχή υλικής και κοινωνικής στήριξης σε ανηλίκους που τους έχουν επιβληθεί αναμορφωτικά μέτρα ή ζουν σε αρνητικό οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον, κ.λπ. Γ ια τον ανασχεδιασμό των κοινωνικών δομών συστάθηκε δεκαμέλης ειδική επιτροπή με την συμμετοχή επιστημόνων (καθηγητών Πανεπιστήμιων, εκπροσώπων συναφών φορέων, όπως είναι της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, κ.λπ.).
Η επιτροπή αυτή είναι σε συνεχή συνεργασία με ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι επικουρούν το έργο της επιτροπής. Πάντως, η επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι πριν την εκπνοή του ερχόμενου Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η οριζόντια εφαρμογή του από τα εμπλεκόμενα υπουργεία με την είσοδο του 2021. Ο κ. Τσιάρας έχει δείξει την πρόθεσή του να συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του αυτή στην πρόσφατη συνάντηση του με τον νέο επικεφαλής της Unicef στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση με τον Luciano Calestini ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι προσηλωμένο στην εκπόνηση και εφαρμογή δράσεων για την προστασία των ανηλίκων. Επεσήμανε, μάλιστα τη βαρύτητα που αποδίδει το υπουργείο σε δράσεις για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά και επανέλαβε την πρόθεσή της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποτελεσματικά οριζόντιες πολιτικές για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Στο ίδιο πλαίσιο, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο, στο οποίο περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες και στοχευμένες δράσεις ανοίγοντας, έτσι με τον τρόπο αυτό, νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών.
Στο νέο πλαίσιο στήριξης των Ε.Π.Α. και της «Στέγη του Παιδιού», θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, στις Ε.Π.Α., θα εκπαιδευτεί το προσωπικό των Ε.Π.Α. και θα αναβαθμιστούν οι κτιριακές υποδομές τους, κ.λπ.

Το «τιμόνι» της ανασύστασης ανατέθηκε στην νέα υπηρεσιακή γραμματέα του Βίκυ Γιαβή

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στην εποπτεία του στις «Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων» (Ε.Π.Α.) και τα «Σπίτια του Παιδιού» που έχουν σκοπό την πρόληψη της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης. Έχοντας διαπιστώσει αδυναμίες και ανεπάρκειες στο υφιστάμενο παρωχημένο νομικό πλαίσιο, προωθούμε τον εκσυγχρονισμό των δομών αυτών, σύμφωνα με σύγχρονες μεθόδους και διεθνή πρότυπα, προκειμένου να λειτουργούν με γνώμονα την ολόπλευρη στήριξη της προσωπικότητας των ανηλίκων, την υγιή ψυχική και πνευματική ανάπτυξή τους και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στη κοινωνία. Μέχρι τέλους του έτους ο υπουργός Δικαιοσύνης θα καταθέσει νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Ε.Π.Α. και των «Σπιτιών του Παιδιού». Αυτό θα αποτελεί το πρώτο μέρος ενός επιχειρησιακού σχεδίου με σύγχρονη ολιστική προσέγγιση, το οποίο θα βοηθήσει στην εν τοις πράγμασι εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου, ώστε να μην μείνει άγραφο χαρτί.

Πηγή: dete.gr