ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Η κυβέρνηση απαξιώνει την εκπαίδευση και στραγγαλίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών

0
338

Κριτική στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με θέμα της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ασκεί με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αχαΐας. Όπως αναφέρει:

«Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση έχει δυσανεξία σε ότι είναι δημόσιο, από τα νοσοκομεία ως τα σχολεία. Για να την καλύψει προσφεύγει διαρκώς σε ανακρίβειες και ψέματα.

Είναι ψέμα ότι μέχρι τώρα η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων γινόταν χωρίς διαφάνεια, χωρίς αρχές. Εδώ και χρόνια ήταν επιφορτισμένα με αυτό τα  πανεπιστήμια και η Σύνοδος τω Πρυτάνεων.

Η κυβέρνηση κάνει πως αγνοεί ότι μετά το 2017 η χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα αυξήθηκαν σημαντικά. Το λέει ο  ΣΥΡΙΖΑ ; Όχι. Το λέει η ΕΛΣΤΑΤ και τα πανεπιστήμια.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Μείον 8% σε σχέση με πρόπερσι, μείον 13% σε σχέση με πέρσι. Μπροστά στη γενική κατακραυγή άρχισαν οι ψίθυροι ότι πρόκειται για μέρος της χρηματοδότησης.

Ακόμη χειρότερα στο θέμα του προσωπικού. Ο νόμος 4610/2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός) θέσπιζε ότι όποια θέση κενώνεται αναπληρώνεται αμέσως. Επιπλέον τη διετία 2017-2019  δόθηκαν στα ΑΕΙ κοντά στις 1700 θέσεις καθηγητών. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναπλήρωσε τις θέσεις των αφυπηρετησάντων [συνταξιοδοτηθέντων] καθηγητών. Πομπωδώς διακηρύττει ότι θα αναπληρώσει τις κενωθείσες θέσεις το 2019 –σύντομα θα μπούμε στο 2021. Ακόμη και η ΠΟΣΔΕΠ, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, βγήκε στα κάγκελα.

Επαχθέστερα είναι τα πράγματα για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από 8,7 εκατομμύρια ευρώ πέρσι, παίρνει  φέτος 7,3. Μείωση πάνω από 17%. Ίδια και χειρότερα για το προσωπικό. Το 2019 αφυπηρέτησαν από το πανεπιστήμιο Πατρών 22 καθηγητές. Το πανεπιστήμιο πήρε (υπουργός Κ. Γαβρόγλου) 41 θέσεις (38 το πανεπιστήμιο και 3 θέσεις η Ιατρική). Φέτος αφυπηρέτησαν 33. Το ΥΠΕΘ (υπουργός Ν. Κεραμέως) έδωσε 12 θέσεις και ίσως άλλες τόσες προσεχώς που θα έρθουν το επόμενο ή μεθεπόμενο, ακαδημαϊκό έτος. Με μια λέξη ασφυξία, στραγγαλισμός.

 Θα περιμένανε φέτος, όπως σε πολλές χώρες, λόγω της πανδημίας, αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας. Μάταια. Και επειδή πάντα έχει δίκιο, φταίνε οι άλλοι, οι προηγούμενοι. Κυβερνητικά στελέχη και αμήχανοι φιλοκυβερνητικοί ρίχνουν, 16 μήνες μετά τις εκλογές, το ανάθεμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχέθηκε πολλά λένε. Φταίει η «συγχώνευση» του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πατρών λέει ο αρμόδιος Υφυπουργός και οι συν αυτώ για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού κατάργησε τη Νομική της Πάτρας, αφού κατάργησε τα προγράμματα διετούς κατάρτισης στα πανεπιστήμια και φημολογείται ότι θα τα αντικαταστήσει με ιδιωτικά ΙΕΚ, αφού ασχολήθηκε με ότι θεωρούσε εκλογικά εξαργυρώσιμο, όπως ο νόμος για το Άσυλο και αφού πέρασε νόμους με στόχο τη μείωση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, οφείλει να καταλάβει ότι η χρηματοδότηση της παιδείας δεν είναι προνόμιό της αλλά συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.»

Πηγή: dete.gr