Στεγαστικά δάνεια:Έως και 3.000 ευρώ «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

0
397

Μαζεμένα λεφτά τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμη και σε σχεδόν τρεις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες. Επιδότηση 90%

Σε τέσσερα 24ωρα, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ μέσω του οποίου επιδοτείται σε ποσοστό έως και 90% η δόση του στεγαστικού δανείου. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η ειδική γραμματεία διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους θα διαχωρίσει τους αιτούντες σε δικαιούχους επιδότησης και μη δικαιούχους. Με την ολοκλήρωση του διαχωρισμού, θα φτάσουμε πλέον στις αρχές Δεκεμβρίου. Προκειμένου να υπάρξει σημαντική ένεση ρευστότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά –με χρήματα μάλιστα τα οποία θα είναι «χάρισμα» και όχι δανεικά- το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει τις επιδοτήσεις τριών δόσεων ταυτόχρονα για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έτσι, 10άδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έχουν πληρώσει κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα λάβουν μαζεμένο ποσό το οποίο μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 3000 ευρώ. Για παράδειγμα, δανειολήπτης που έχει ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο για το οποίο έχει προσημειώσει την κύρια κατοικία του, πληρώνει 1100 ευρώ τον μήνα στην τράπεζα και για τα δύο δάνεια. Η επιδότηση θα φτάσει στο 90% για το πρώτο τρίμηνο δηλαδή στα 990 ευρώ ανά μήνα. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτός ο δανειολήπτης θα εισπράξει 2970 ευρώ «ζεστά λεφτά».

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είναι 149.000 αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εισπράξει χρήματα αν και πολλοί έχουν ολοκληρώσει την πολυήμερη διαδικασία ελέγχου η οποία είναι πραγματικά «εξονυχιστική». Ο αιτών, «ξεσκονίζεται» προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί το εισοδηματικό κριτήριο, το περιουσιακό κριτήριο, το κριτήριο των καταθέσεων αλλά και το κριτήριο ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Ειδικά για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο το οποίο έχει κοκκινίσει, θα πρέπει πρώτα να γίνει η διαδικασία ρύθμισης σε συνεννόηση με την τράπεζα και μετά να γίνει η καταβολή των χρημάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων –τελευταία ημέρα είναι η 31η Οκτωβρίου- η τελική επιλογή των δικαιούχων θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις για τους δικαιούχους:

1. Να έχουν ζητήσει αναστολή πληρωμών μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι που συμφωνείται με την τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιδοτήσεις (οι οποίες διαρκούν 9 μήνες) θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τις αρχές του έτους.

2. Να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, μέσα στον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τρεις μαζεμένες επιδοτήσεις. Για τα πράσινα δάνεια, η επιδότηση θα αντιστοιχεί στο 90% της δόσης με ανώτατο όριο επιδότησης τα 600 ευρώ ανά δανειακή υποχρέωση και όχι ανά οφειλέτη. Έτσι, αν κάποιος έχει δύο δάνεια των 500 ευρώ, με προσημείωση την κύρια κατοικία του, δεν υπάρχει ανώτατο πλαφόν και η επιδότηση φτάνει στα 900 ευρώ και για τα δύο δάνεια.

 thetoc.gr

Πηγή: dete.gr