Σοκ: Ένας νεκρός κάθε 2 λεπτά από κορωνοϊό στην Ευρώπη

0
316

Η θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται εδώ και 30 συνεχόμενες ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξητική τάση εδώ και 84 ημέρες. Η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνει νέα μέτρα. Tα στοιχεία του ευρωπαϊκού ΚΕΕΛΠΝΟ.

Βαρύ τίμημα έχει πληρώσει η Ευρώπη στην πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του ευρωπαϊκού ΚΕΕΛΠΝΟ, σχεδόν 199.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία είχαν χάσει τη ζωή τους έως χθες το πρωί.

Το ανησυχητικό όμως είναι πως καθημερινά καταλήγουν ολοένα περισσότεροι ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα 24ωρο (από τις 15 στις 16 Οκτωβρίου 2020) κατέληξαν 882 ασθενείς. Αντιστοιχούν σε περισσότερους από 36 την ώρα ή σε 1 νεκρό κάθε 2 λεπτά!

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), η θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται εδώ και 30 συνεχόμενες ημέρες. Ο δε αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξητική τάση εδώ και 84 ημέρες.

Συνολικά, ο κορωνοϊός επιταχύνεται στο σχεδόν 80% των ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και έκανε έκκληση να τον ξαναθέσουμε υπό έλεγχο, όπως είχαμε κάνει πριν από λίγους μήνες.

Που υπάρχει επιτάχυνση στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Στην ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην Ευρώπη αναφέρθηκαν χθες διεξοδικά οι κ.κ. Γκίκας Μαγιορκίνης και Νίκος Χαρδαλιάς. Οι σχετικές επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών στο υπουργείο Υγείας.

Η αναφορά των δύο ειδικών δεν είναι τυχαία. Όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη είναι η «εικόνα» όσων μας περιμένουνεάν δεν εφαρμόσουμε πιστά τις οδηγίες προστασίας.

«Στην Ευρώπη, οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων είναι  η Ρωσία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο  Βασίλειο και η Ιταλία», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. «Από αυτές, σε επιταχυνόμενη φάση φαίνεται ότι έχουν μπει η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, ενώ η Ισπανία φαίνεται να είναι  σε φάση σταθεροποίησης».

Σε επίπεδο μέτρων, «η Τσεχία μπήκε σε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες», συνέχισε. «Στη Γαλλία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, σε 9 από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η απαγόρευση θα διαρκέσει 4 εβδομάδες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυστηρά μέτρα τύπου lockdown έχουν εφαρμοστεί ήδη στο Λίβερπουλ. Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και για το Λονδίνο».

κορωνοϊός

Η ευρωπαϊκή εικόνα

«Είναι πασιφανές ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα έξαρση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς. «Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάζει αυξητική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου… Η εικόνα, όπως τη βλέπουμε και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι εξαιρετικά ανησυχητική». Ειδικότερα, συνέχισε:

 • Η Ολλανδία έχει μπει σε μερικό lockdown από την Τετάρτη. Την Τρίτη, ημέρα ανακοίνωσης των νέων μέτρων, είχε σχεδόν 7.400 νέα κρούσματα
 • Στην Ιταλία ανακοινώθηκαν εχθές 8.804 νέα κρούσματα
 • Η Ισπανία καταγράφει έξαρση με 8.664 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα. Η Μαδρίτη και άλλες Περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 • Στην Πολωνία οι πολίτες εργάζονται εξ αποστάσεως. Σημειώθηκε νέο αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ 8.009 κρουσμάτων κορωνοϊού.
 • Στην Τσεχία ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε χθες σε 9.544 άτομα
 • Στη Γερμανία ανακοινώθηκε χθες αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ 6.638 νέων κρουσμάτων. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει προειδοποιήσει πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 19.200 σε ημερήσια βάση.

Οι θάνατοι

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί και ο αριθμός των θανάτων. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κορωνοϊός έχει κοστίσει τις περισσότερες ζωές σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Ωστόσο υπάρχουν χώρες με τεράστιο αριθμό νεκρών, τον οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το Βέλγιο έχει θρηνήσει περισσότερους από 10.300 νεκρούς. Στη Γερμανία που φημίζεται για το σύστημα Υγείας πλησιάζουν τους 10.000. Στη Σουηδία, που επέλεξε την ανοσία της αγέλης ως μέθοδο διαχείρισης της πανδημίας, έχουν χαθεί περισσότεροι από 5.900 άνθρωποι. Στη Ρουμανία έχουν χαθεί περισσότεροι από 5.600 και στην Πολωνία περισσότεροι από 3.300.

Μόλις επτά ευρωπαϊκές χώρες, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, εξακολουθούν να έχουν διψήφιο αριθμό θυμάτων. Πρόκειται για τις:

 • Κύπρο
 • Σλοβακία
 • Εσθονία
 • Μάλτα
 • Λετονία
 • Ισλανδία
 • Λίχτενσταϊν

Πηγή: dete.gr