Σε πλήρη επιφυλακή οι Ελληνικές ένοπλές δυνάμεις – Ο υποκριτής Ακάρ και ο «Πόντιος Πιλάτος» Στόλτενμπεργκ

0
306

Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας και η εγρήγορση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο η Άγκυρα κλιμακώνει στην Ανατολική Μεσογειο. 

Κάθε όριο υποκρισίας και εμπαιγμού ξεπερνά πλέον η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως το «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ. Να δείξει μπροστά στους Συμμάχους ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση και να κατηγορήσει την Αθήνα ως αδιάλλακτη και ότι αυτή που «τορπιλίζει» τον διάλογο.

Χθες ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ θυμήθηκε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θέλοντας να εμφανίσει το καλό πρόσωπο της Τουρκίας. Και δηλώνει ότι πρότεινε την εκατέρωθεν από Ελλάδα και Τουρκία ακύρωση των ασκήσεων στις 28 και 29 Οκτωβρίου ημέρες Εθνικών Εορτών για τα δύο κράτη. Την ίδια ακριβώς ώρα το Τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis όχι απλά παραμένει για δεύτερη εβδομάδα μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά προσεγγίζει όλο και πιο κοντά τόσο το Καστελόριζο όσο και τη Ρόδο.

Ο Χουλουσί Ακάρ λειτουργεί σα να μην έχουν βγει οι δύο στόλοι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλο για τρίτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο. Σα να μην εξελίσσεται ένα ανελέητο κυνηγητό υποβρυχίων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σα να μη βρίσκονται σε συνεχή συναγερμό οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την ώρα που η Τουρκία καθημερινά παραβιάζει Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και σα να μην απειλούν συνεχώς οι γείτονες με νέες έρευνες και γεωτρήσεις ακόμα και νότια της Κρήτης.

Για τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ η υποκριτική τοποθέτηση Ακάρ ήταν η ιδανική «πάσα» για να προχωρήσει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες σε μια πρόχειρη και βιαστική δήλωση χαιρετίζοντας τη δήθεν συμφωνία ακύρωσης ασκήσεων στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

Μόνο που η Αθήνα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας έχει όλη την καλή διάθεση αλλά όσο η Τουρκία προκαλεί δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση. Άλλωστε η Άγκυρα έχει «δηλητηριάσει» την προσπάθεια των διερευνητικών επαφών βγάζοντας αιφνιδιαστικά γύρω από το Καστελόριζο το Oruc Reis στις 12 Οκτωβρίου και αποδεικνύοντας. ότι κάθε άλλο παρά αξιόπιστος συνομιλητής είναι και τηρεί δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Και μάλιστα λίγη ώρα έπειτα από την υποκριτική δήλωση Ακάρ το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό έσπευσε να εκδώσει navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανατολικά του Καστελόριζου. Ο Χουλουσί Ακάρ προφανώς και γνώριζε ότι ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ενώπιον των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ θα κατήγγειλε για μια ακόμη φορά την Τουρκική προκλητικότητα με την Άγκυρα εδώ και μήνες από τον περασμένο Φεβρουάριο να βάζει σε κάθε ευκαιρία «φωτιά» στην περιοχή, είτε στον Έβρο, είτε στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και φρόντισε να εμφανιστεί με μια δήθεν πρόταση αποκλιμάκωσης ουσιαστικά άνευ αντικρύσματος.

Ελάχιστη έως καθόλου σημασία δεν έχει πλέον εάν ακυρωθούν δύο ασκήσεις. την ώρα που η Τουρκία μέρα με τη μέρα προχωρά χωρίς ενδοιασμούς στο σχέδιό της να αμφισβητήσει στην πράξη Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Την ώρα που ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Την ώρα που κάνει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και άνοιξε τα Βαρώσια καταπατώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στρατιωτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι όσο η Τουρκία κρατά αυτή τη στάση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι υποχρεωμένες όχι απλά να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή αλλά να διεξάγουν κανονικά όλες τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες σε κάθε γωνιά της χώρας πόσο μάλλον στο Αιγαίο και στα νησιά του Αρχιπελάγους.

newpost.gr

Πηγή: dete.gr