Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία θα λύσουν το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου

0
305

Η Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν σήμερα (20/10) για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στα Τίρανα και τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα (ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών), με βασικό θέμα την ατζέντα για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών.

«Συμφωνήσαμε το ζήτημα των θαλασσίων υδάτων να το χειριστούμε σε διεθνείς φορείς», δήλωσε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Δένδια ο κ. Ράμα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επισήμανε πως από κοινού η Ελλάδα με τη χώρα του θα απευθυνθούν στη Χάγη και θα παραπεμφθούν εκεί για να αποφασίσουν τα σημεία που πρέπει -βάσει των εμπειρογνωμόνων και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Έντι Ράμα είπε πως σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε. Έκανε λόγο ότι άνοιξε ένα πολύ θετικό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας και πολύτιμη χώρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε καμία στιγμή εμπόδιο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας.

Εστιάζοντας στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ανέφερε πως η χώρα του έχει συζητήσει για να προχωρήσει και να συνεχίσει την ευόδωση της ατζέντας με τη νομοθεσία που πρέπει να συμπληρώσει προς λειτουργία του βασικού νόμου για τις μειονότητες.

Απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, τον αποκάλεσε ως ένα «φίλο της Αλβανίας και των Αλβανών». Υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν κοντά στη χώρα του σε «μια εξαιρετική και δραματική στιγμή για μας, όταν ο σεισμός της 20ης Οκτωβρίου έπληξε χιλιάδες οικογένειες και σε λίγα δευτερόλεπτα μας έθεσε μπροστά σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη, μια κατάσταση όπου η άμεση συνεισφορά -όχι μόνο με τη συμβολική παρουσία εδώ του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και με την παρουσία των σωμάτων διάσωσης και των σωστικών συνεργείων από την Ελλάδα, ανάμεσα σε ένα ευρύ δίκτυο από άλλες φιλικές χώρες- μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση αποφεύγοντας να χάσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσει τη στιγμή που βγήκε από τα ερείπια ένα νεαρό παιδί από τα σωστικά συνεργεία που ήρθαν από την Ελλάδα, σε συνθήκες που ήταν απολύτως επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων που ήταν στα σωστικά συνεργεία.

Περαιτέρω, ανακάλεσε στη μνήμη του ότι εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τους πρώτους ο οποίους ενδιαφέρθηκε μετά την τραγωδία και που συνέχεια επιθυμούσε να λάβει ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πραγμάτων. Τέλος, υπενθύμισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Χορηγών.

Πηγή: dete.gr