
Θετικό είναι το ζεστό χρήμα που προορίζεται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδος που έχουν πληγεί από την πανδημία, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι για την καλύτερη διασπορά του.
Σύμφωνα με τον Κώστα Ζαφειρόπουλο, αλλά και το διοικητικό συμβούλιο του φορέα που εκπροσωπεί, τα 50.000 ευρώ «ταβάνι» στις επιδοτήσεις (ως κεφάλαιο κίνησης) που πρόκειται να δοθούν στις επιχειρήσεις που θα κάνουν τις σχετικές αιτήσεις, είναι αρκετά υψηλό.
Το γεγονός αυτό θα παίξει ρόλο στο να πάνε τα περισσότερα από τα 30 εκατομμύρια (το σύνολο του ποσού που προβλέπει το πρόγραμμα) στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι στους μικρούς.
Κατά συνέπεια θα πάει σε έναν μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων, αφήνοντας έτσι απ’ έξω ένα μεγάλο μέρος των μικρών που έχουν ανάγκη τα χρήματα αυτά και έχουν πληγεί εξίσου (αν όχι περισσότερο από την πανδημία).
Έτσι, οι μικρές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν την δυνατότητα να κάνουν την αίτηση και να περιμένουν, ανάλογα με την δυναμική και τους όρους του προγράμματος ένα ποσό, όμως στο τέλος είναι αμφίβολο αν θα το πάρουν.
Ζαφειρόπουλος: Να μοιραστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις
Το όλο θέμα συζητήθηκε στην τηλε – διάσκεψη που έγινε μεταξύ του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριου Φαρμάκη, με τον τελευταίο να τονίζει ότι θα εξετάσει το ζήτημα.
Ο κ. Ζαφειρόπουλος τονίζει: «Σίγουρα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να πάρουν ένα μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από τις υπόλοιπες, καθώς διατηρούν περισσότερες θέσεις εργασίας και έχουν ανάλογες ανάγκες.
Όμως θα ήταν ακόμα καλύτερο τα χρήματα του προγράμματος να μοιραστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν εξίσου ανάγκη και για να μπορέσει να υπάρξει μία ισορροπία στην αγορά».
Οπότε η ιδανική λύση, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, θα ήταν η μέση οδός. Περισσότερα χρήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι τόσα περισσότερα που να αποκλείουν από αυτό το πρόγραμμα τις μικρές.
«Ίσως η Περιφέρεια θα μπορούσε να μικρύνει το ταβάνι. Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου υλοποιείται το ίδιο πρόγραμμα το μεγαλύτερο ποσό που παίρνει μία επιχείρηση είναι τα 40.000 ευρώ. Στα Ιωάννινα το ποσό αυτό πέφτει ακόμα περισσότερο στα 15.00 ευρώ» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Ζητούμενο λοιπόν είναι η μεγαλύτερη διασπορά αφού το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων μικρών ή μεγάλων έχουν πληγεί από την πανδημία.
H απώλεια του τζίρου
Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν ίσως και οι παράγοντες που καθορίζουν το ποσό των χρημάτων που θα πάρει η κάθε επιχείρηση που κάνει την αίτηση.
Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι αυτός που μετράει τις απώλειες του τζίρου μιας επιχείρησης την περίοδο της πανδημίας. Όμως το γεγονός αυτό ενισχύσει τις επιχειρήσεις που έκλεισαν κατά την διάρκεια της περιόδου της καραντίνας, μη έχοντας καθόλου έσοδα, αφήνοντας από την άλλη εκτός του προγράμματος επιχειρήσεις που έμειναν ανοικτές, λόγω του ΚΑΔ τους, αν και εξαιτίας της όλης κατάστασης είχαν και αυτές εξίσου σημαντικές απώλειες (βλέπε φούρνους, ζαχαροπλαστεία κτλ).
«Παράθυρο» από Περιφέρεια και νέα παράταση
Σύμφωνα με κύκλους στελεχών της Περιφέρειας το πρόγραμμα αυτό έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και στόχο και ασφαλώς δεν μπορεί να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι από αυτό. Όμως είναι πιθανό να υπάρξει και νέο πρόγραμμα στη συνέχεια που να ικανοποιεί αυτούς που δεν μπόρεσαν να πάρουν την ανάσα της επιδότησης.
Το ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις είναι τόσες πολλές που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι αρκετά πιθανό να φτάσουν τις 3.000 συνολικά.
Το θετικό είναι ότι η Περιφέρεια έδειξε αντανακλαστικά στην έκκληση που είχαν κάνει δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες από όλους σχεδόν τους τομείς για να δοθεί μία παράταση στην προθεσμία συμμετοχής που κανονικά έληγε στις 26/10.
Η παράταση αυτή θα ισχύσει έως τις 4 Νοεμβρίου (περίπου μια εβδομάδα), κάτι που κρίθηκε απαραίτητο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών που προκύπτουν εξαιτίας κυρίως της κεντρικής ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας (βλέπε Κέντρο Πληροφοριακού Ελέγχου Δημοσίων Προγραμμάτων) που είναι αρκετά αργή.
Εξάλλου, η διαδικασία της επεξεργασίας της κάθε αίτησης έχει τις δικές της φάσεις και απαιτεί τα δικά της στάδια για να φτάσει στην ολοκλήρωσή τους, περνώντας μέσα από την υπηρεσία του ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, αλλά και του Πρωτοδικείου, κάτι που αργεί ακόμα περισσότερο το όλο ζήτημα αφού οι αιτήσεις πέφτουν «βροχή».
Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος άνοιξε στις 6 Οκτωβρίου και είναι το μοναδικό που χρηματοδοτεί με κεφάλαιο κίνησης τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία , χωρίς να ζητάει πίσω τα χρήματα που δίνει, σε αντίθεση με κάθε άλλη μορφή κρατικής βοήθειας που έχει δοθεί μέχρι ώρας στις επιχειρήσεις.
Έτσι είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μία ανάσα για δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θα πάρουν μέσα στο 2021 τα χρήματα που δικαιούνται.
Κ.Α.
(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).
Πηγή: dete.gr