ΠΟΥ: Μειώνεται σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των επαγγελματιών υγείας

0
306

Το ποσοστό μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μειώνεται ακόμη και στις χώρες που εξακολουθούν να πλήττονται σκληρά από την υγειονομική κρίση, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα που συνέλεξε από 83 χώρες, κυρίως από την Ευρώπη και την Αμερική, δείχνουν πλέον ότι «σημειώνεται ουσιαστική μείωση των μολύνσεων» μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών. Το ποσοστό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό σε γιατρούς και νοσηλευτές που στην αρχή της πανδημίας ήταν πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο του γενικού πληθυσμού.

Σε χώρες όπου το ποσοστό, στην αρχή της πανδημίας, έφτανε ακόμη και το 14%, σήμερα πλησιάζει το ποσοστό του γενικού πληθυσμού: λιγότερο από 3% στις περισσότερες χώρες και ακόμη μικρότερο στις φτωχές χώρες.
Πώς εξηγούνται τα υψηλά ποσοστά κορωνοϊού στην αρχή της πανδημίας

Το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών που μολύνονται «βρίσκεται σε σταθερή πτώση», υπογράμμισε η Αν Περοσό, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα υψηλά ποσοστά στην αρχή της πανδημίας εξηγούνται από την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού σχεδόν παντού στον κόσμο, ακόμη και στις πιο πλούσιες χώρες. Τον γύρο του κόσμου είχαν κάνει τότε οι φωτογραφίες νοσηλευτών που προσπαθούσαν να προστατευθούν φορώντας σακούλες απορριμμάτων.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν το γεγονός ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο για το πώς χρησιμοποιείται ορθά ο εξοπλισμός αυτός. Σήμερα, σχεδόν σε όλες τις χώρες έχει βελτιωθεί ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με τέτοια υλικά και το προσωπικό είχε το χρόνο να εκπαιδευτεί καταλλήλως.

1.097 θάνατοι μεταξύ των επαγγελμάτων υγείας από τον κορωνοϊό

Η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, στέλεχος του ΠΟΥ, σημείωσε ότι η κατανόηση και η εφαρμογή των μεθόδων πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση αποστάσεων, συμβάλλουν επίσης στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων.

Η Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός των νοσηλευτών που πέθαναν, σε 44 χώρες, ήταν στα μέσα Αυγούστου 1.097, ωστόσο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νοσηλευτών, που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια εργαζομένους σε όλον τον κόσμο, εκτιμά ότι στην πραγματικότητα είναι πολλές χιλιάδες εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους δίνοντας τη μάχη με τον νέο κορωνοϊό.

Πηγή: dete.gr