Τα λόγια και οι πράξεις διαρκούν και επηρεάζουν ακόμα και μετά τον θάνατο. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό στην περίπτωση της Βάσως Παπανδρέου, μιας ιστορικής μορφής του ΠΑΣΟΚ. Με την πρόσφατη απώλειά της, μια λιγότερο γνωστή ιστορία που αφορά την επίσκεψή της στο Ιράν το 1998, αναδύεται ως ένα σημαντικό αφιέρωμα στη μνήμη της.
Η Βάσω Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Ανάπτυξης, αρνήθηκε να υπακούσει στην υποχρεωτική θεοκρατική ενδυματολογική πολιτική του Ιρανικού καθεστώτος, και έτσι εισήλθε στη χώρα χωρίς να φορέσει μαντίλα. Έπειτα από 15 ημέρες διαπραγματεύσεων με την ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα, το Ιράν έκανε παραχώρηση, επιτρέποντας της την είσοδο χωρίς την παραδοσιακή στολή.
Κατά την παραμονή της, συνοδευόταν από τέσσερις φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης. Μετά από δέκα ημέρες, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει, αυτοί οι φρουροί, που τελικά αποδείχθηκαν γυναίκες, αφαίρεσαν τις μαντήλες τους και, με συγκίνηση, ανέφεραν πόσο σημαντικό ήταν για εκείνες να δουν ότι μια ξένη επισκέπτρια μπορούσε να εισέλθει στη χώρα τους αγνοώντας τους κανόνες του καθεστώτος.
Η ιστορία αυτή, που καταγράφηκε από τον πρώην συνεργάτη της, Παναγιώτη Λούσκο, αναδεικνύει τον δυναμισμό και την αφοσίωση της Βάσως Παπανδρέου στην πολιτική. Ως επιστήμονας με σπουδές στο εξωτερικό, υπηρέτησε σε μια δύσκολη εποχή, καθιστώντας την μια εμβληματική μορφή του κινήματος ΠΑΣΟΚ.
Η Βάσω Παπανδρέου θα θυμάται πάντα για το θάρρος και την αποφασιστικότητά της, καθώς και για την ικανότητά της να διαπραγματεύεται και να αντιστέκεται σε πιέσεις, ανοίγοντας δρόμους για τις γυναίκες και παραβιάζοντας κοινωνικούς κανόνες.
Πηγή: documentonews.gr