Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην άρση της ανωνυμίας δύο πληροφοριοδοτών την Πέμπτη, αναφορικά με την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο «Organized Crime and Corruption Reporting Project» (OCCRP), ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ποινικές διώξεις κατά των μαρτύρων που συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Οι πληροφοριοδότες, που είχαν υπογραφεί ως Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, έχουν ταυτοποιηθεί ως Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Η Μαραγγέλη ήταν πρώην γραμματέας του Διευθύνοντος Συμβούλου της Novartis στην Ελλάδα και έγινε προστατευόμενη μάρτυρας το 2017, ενώ ο Δεστεμπασίδης, πρώην διευθυντής της εταιρίας, εντάχθηκε την επόμενη χρονιά.
Η απόφαση άρσης της ανωνυμίας τους εδράζεται σε μια νομοθετική τροποποίηση του ποινικού νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου, η οποία παρέχει στους εισαγγελείς τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των μαρτύρων. Αυτή η εξέλιξη προέρχεται τέσσερα χρόνια μετά την παραδοχή της Novartis ότι παραβίασε τον Νόμο περί Διαφθοράς στο Εξωτερικό των ΗΠΑ, καταβάλλοντας 347 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει κατηγορίες δωροδοκίας σε Έλληνες αξιωματούχους.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε την άρση της προστασίας, εκφράζοντας ότι «θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη συνωμοσία της Novartis». Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συνδέεται με επιλήψιμες πληρωμές, αποκάλεσε τους μάρτυρες «συκοφάντες» και δήλωσε ότι καθοδηγούνται από τρίτους. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν άρχισε μια σοβαρή διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά εστίασε κατά των εισαγγελέων και δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τις χρηματοδοτήσεις.
Το 2022, πολυάριθμοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη διερεύνηση του σκανδάλου αθωώθηκαν, με την πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να απομακρύνεται από τη θέση της μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Επιπλέον, οι εισαγγελείς απέσυραν κατηγορίες κατά δημοσιογράφων που κατηγορούνταν για εγκληματική ένωση λόγω της αναφοράς τους στην υπόθεση.
Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει την Ελλάδα στην 59η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 2023, με την Ελλάδα να έχει την τρίτη χαμηλότερη βαθμολογία εντός της ΕΕ.
Πηγή: documentonews.gr