Νέες Μεταβολές στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και οι Προοπτικές Διαλόγου

Estimated read time 1 min read

Πυκνές διεργασίες παρατηρούνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια στρατηγική μυστικής διπλωματίας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της. Μια σημαντική εξέλιξη είναι η «πολιτική αναβάθμιση» του διαλόγου, καθώς για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια η συζήτηση θα διεξαχθεί απευθείας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και όχι μέσω τεχνικών κλιμακίων.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, επιβεβαίωσε αυτή την αναβάθμιση, αναφέροντας ότι οι δύο ηγέτες ενέκριναν την πρωτοβουλία των υπουργών τους να εξετάσουν τις συνθήκες για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ταυτόχρονα, προέβλεψε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί αρχές 2025, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν τρεις βασικοί πυλώνες: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «ξεμπλοκάρει» ζητήματα τα οποία οι τεχνοκράτες δεν μπόρεσαν να επιλύσουν είναι καθοριστικής σημασίας. Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι οι προηγούμενοι 64 κύκλοι διερευνητικών επαφών δεν είχαν αποφέρει προόδους και αντίθετα, η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη. Σήμερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να αναζητήσει νέες προσεγγίσεις με αμοιβαία κατανόηση και πολιτική βούληση να προχωρήσουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις.

Τα δημοσιεύματα, όπως εκείνο του Reuters, που επισημαίνουν την πιθανότητα «de facto μορατόριουμ» στις ελληνοτουρκικές παραβιάσεις, δείχνουν ότι η κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, με στόχο την ύπαρξη συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και τη διαχείριση πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Στο ίδιο πνεύμα, το Al Monitor αναφέρει ότι η προσέγγιση θα απαιτήσει και κάποιες συμβιβαστικές λύσεις.

Παρά τις επισημάνσεις του Γ. Γεραπετρίτη ότι το «εύρος της συζήτησης» δεν έχει ακόμα οριστεί, η τουρκική πλευρά δείχνει σαφή κατεύθυνση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η Τουρκία επιθυμεί να δεσμεύσει τη λήψη αποφάσεων σε ένα «πακέτο» λύσεων που να περιλαμβάνει όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά και ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει ενδεχομένως να περιλαμβάνει κάποιες υποχωρήσεις από ελληνικές θέσεις, δείχνουν ότι η ατζέντα του διαλόγου είναι αρκετά πιο ευρεία από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αναμένονται να επηρεάσουν σημαντικά όλο το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author