Καρφιά κατά των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην απουσία τους από το «street party» που διοργανώνεται στη Ρηγίλλης με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του στο Mega, δήλωσε πως έκανε το καθήκον του καλώντας τους προσωπικά, επαναλαμβάνοντας ότι η σημερινή ημέρα ανήκει στους απλούς νεοδημοκράτες και όχι στους πρώην αρχηγούς ή πρωθυπουργούς.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, σημειώνοντας ότι αυτός δίδαξε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του ρεαλισμού και ενθάρρυνε την προσέλκυση στελεχών ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών. Σημείωσε με ικανοποίηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η πιο ανθεκτική πολιτική δύναμη και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μεταπολίτευση, μνημονεύοντας τις πολιτικές του ιδρυτή της για τη δημοκρατία και την κοινωνία.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συνοχή του κόμματος, δήλωσε ότι όσοι αμφισβητούν αυτή τη συνοχή είναι βαθιά γελασμένοι, προσθέτοντας ότι οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν υποβάλει 6.000 ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, δήλωσε ότι η Χάγη δεν είναι κοντά και επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησής του να διερευνήσει τις παραμέτρους για τη συζήτηση σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όσον αφορά την προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει στις αρχές του 2025, τονίζοντας την ανάγκη για υπερκομματικά χαρακτηριστικά στον πρόεδρο.
Σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, ο Μητσοτάκης εξήρε τη σημασία του «panic button», σημειώνοντας ότι έχει ήδη σώσει πολλές γυναίκες και ότι οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί καθώς οι γυναίκες εμπιστεύονται την κρατική υποστήριξη.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο σταθερότητας στην περιοχή, ενώ σημείωσε τα ανθρώπινα θύματα που προκύπτουν από τις επιθέσεις.
Τέλος, σχολίασε την έξαρση της βίας στους ανηλίκους, επισημαίνοντας τη σύνδεση με τα προβλήματα ψυχικής υγείας και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους από τα κοινωνικά δίκτυα. Ανέφερε ότι απαιτείται η συμμετοχή των γονέων και η λήψη διεθνών πρωτοβουλιών.
Πηγή: documentonews.gr