Η παγίδα του πρωτογενούς πλεονάσματος και η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και Υγείας στην Ελλάδα

Estimated read time 1 min read

Ο Γιώργος Κύρτσος καταγράφει σε ανάρτησή του την πραγματική κατάσταση του πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνοντας ότι αυτό προέρχεται από τις μειωμένες δαπάνες στην Παιδεία και την Υγεία. Ειδικότερα, για την Παιδεία στην Ελλάδα, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών είναι μόλις 2,9% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 5,4%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διαφορά 2,5% του ΑΕΠ σε βάρος της Παιδείας, η οποία υποβαθμίζεται.

Αντίστοιχα, οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα φτάνουν στο 5,3% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 8,4%. Εδώ, η διαφορά σε βάρος της Υγείας φτάνει το 3,1% του ΑΕΠ. Συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες, το συνολικό «όφελος» από τη δραστική μείωση των δαπανών Παιδείας και Υγείας ανέρχεται σε 5,6% του ΑΕΠ.

Η ανάρτηση του Κύρτσου είναι χαρακτηριστική της πραγματικότητας και της θλιβερής φύσης των πανηγυρισμών για το πρωτογενές πλεόνασμα, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων χάνεται σε άλλες δαπάνες και ότι η αλήθεια για την κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που επιθυμεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author