Η κρίση των ερασιτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα και οι συνέπειες του ηλεκτρονικού μητρώου

Estimated read time 1 min read

Το αγωνιστικό κλίμα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι ενθαρρυντικό, με σημαντικές νίκες στο Nations League, όμως η κατάσταση στα ερασιτεχνικά σωματεία παρουσιάζει έντονα προβλήματα. Η ερασιτεχνική κατηγορία είναι αυτή που τροφοδοτεί τον επαγγελματικό αθλητισμό με νέους παίκτες και αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς είναι σημαντική για πολλές τοπικές κοινωνίες στα χωριά και τις επαρχιακές πόλεις. Δυστυχώς, πολλές ομάδες έχουν κλείσει, με εκατοντάδες σωματεία να έχουν πλέον εξαφανιστεί από το ποδοσφαιρικό τοπίο.

Από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου της ΓΓΑ, μια πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Πριν από την εφαρμογή του μητρώου, υπήρχαν 3.438 ενεργά σωματεία, ενώ σήμερα η αριθμητική τους δύναμη έχει μειωθεί στα 2.416, που σημαίνει ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια 1.022 ερασιτεχνικές ομάδες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο στην επαρχία, καθώς πολλές οικογένειες που συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες απομακρύνθηκαν, επηρεάζοντας περίπου 200.000 άτομα.

Οι διαδικασίες που απαιτούνται για να εγγραφούν τα σωματεία στο μητρώο είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικές. Σύμφωνα με τον νόμο για το Ηλεκτρονικό Μητρώο, οι ομάδες υποχρεούνται να υποβάλουν έως και 64 έγγραφα, δυσχεραίνοντας την κατάσταση ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν κλειστές. Αν και η πίεση των ΕΠΣ και της ΕΠΟ οδήγησε σε μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στα 16, η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Το αποτέλεσμα της κρίσης αυτής είναι η συρρίκνωση των ισχυρών ερασιτεχνικών διοργανώσεων. Για παράδειγμα, την αγωνιστική περίοδο 2022-2023, δεν διεξήχθη πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Λασιθίου, αφού μόλις τέσσερα σωματεία είχαν καταφέρει να εγγραφούν στο μητρώο. Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούνται και σε άλλες ΕΠΣ, όπως η ΕΠΣ Ευρυτανίας, όπου το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με μόλις πέντε ομάδες.

Η κατάσταση αυτή ενσαρκώνει τη δύσκολη πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ερασιτεχνικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγές και την αποκατάσταση της λειτουργίας των τοπικών σωματείων. Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author