Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην περιοχή της, τις οποίες χαρακτηρίζει αχρείαστους «πολέμους επιλογής» των ΗΠΑ. Αυτές οι συγκρούσεις είναι υπεύθυνες για τις μαζικές ροές προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί όσο οι Βρυξέλλες συγχέουν το ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Αυτές τις απόψεις διατύπωσε ο Τζεφ Σακς, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDSN) και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Columbia, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας του στο 8ο συνέδριο για τη βιωσιμότητα του Economist Impact.
Ο Σακς υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν παρωχημένο θεσμό, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ευρώπη, εκτός αν παρακολουθήσουν το παραλήρημα του στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος των ΗΠΑ. Ανέφερε ότι χρειαζόμαστε άμεσες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, καθώς χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα. Επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να ζητήσει το τέλος των πολέμων στην περιφέρειά της, είτε αυτά αφορούν τη Συρία, την Ουκρανία, είτε τη χρηματοδότηση της σφαγής των Παλαιστινίων, καθώς αυτό είναι που θα προσφέρει ασφάλεια στα σύνορά της.
Ο κ. Σακς εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη στάση των υποψηφίων των ΗΠΑ για την Προεδρία, οι οποίοι, αντί να καταδικάσουν τη γενοκτονία, διαγωνίζονται για να αποδείξουν ποιος είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ, κάτι που ουσιαστικά θεωρεί ντροπή. «Η μόνη μου ελπίδα είναι ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, αν προκαλέσουν μεγάλες επιθέσεις στο Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα των προσφύγων, ο Σακς τόνισε ότι η Ευρώπη ανησυχεί για τους πρόσφυγες, ενώ θα έπρεπε να εστιάσει στις αιτίες των πολέμων. Όπως υπογράμμισε, οι πρόσφυγες προέρχονται από συγκρούσεις που είναι αποτέλεσμα γεωπολιτικών παιχνιδιών. Σημείωσε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία και την Ουκρανία συνδέονται με πολιτικές της CIA και τις ενέργειες των ΗΠΑ, που προκάλεσαν ανατροπές κυβερνήσεων και αναταραχή στην περιοχή.
Τέλος, ανέφερε την ανάγκη της Ευρώπης για ένα συνεκτικό σχέδιο υποδομών που θα τη συνδέει με τα δυτικά Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο Σακς χαρακτήρισε αυτό το σχέδιο κλειδί για τη μελλοντική ευημερία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε συνθήκες ειρήνης.
Πηγή: documentonews.gr