
Η Πάτρα ανήκει σε μία από τις 23 περιοχές σε «πορτοκαλί» συναγερμό (αυξημένης επαγρύπνησης). Τι λένε στο Sputnik οι τοπικοί άρχοντες, υγειονομικοί και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας στο πρώτο κύμα του κορονοϊού και τώρα περνάει ξανά δύσκολες στιγμές;
Ήταν στις αρχές του περασμένου Μαρτίου όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας γινόταν το πρώτο νοσοκομείο της χώρας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα μετά την επιστροφή εκδρομέων από ένα ταξίδι τους στους Αγίους Τόπους.
Λίγο αργότερα, η Πάτρα θρήνησε και τον πρώτο νεκρό από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Έκτοτε το νερό μπήκε στο αυλάκι, οι κάτοικοι έσφιξαν τα λουριά, το καλοκαίρι κύλησε ήσυχα όσον αφορά στα κρούσματα μέχρι που πριν από λίγες ημέρες, η Αχαΐα βρέθηκε ξανά σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή κρούσματα υπάρχουν σε όλα τα σημεία κοινωνικής ζωής της πόλης: στα σχολεία, στο πανεπιστήμιο, στην αστυνομία και στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Τι μεσολάβησε;
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει συγκεκριμένη εστία διάδοσης.
Όπως μας είπε: «Η έλευση νεών και παλιών φοιτητών στην πόλη, παρ’ ό,τι μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής ζωής φιλτράρεται μέσα από την τηλεκπαίδευση, είναι ένα γεγονός αναντίρρητο. Μαζί με τους εκατοντάδες φοιτητές, ήρθαν και οι γονείς που ψάχνουν στέγη για τα παιδιά τους. Παράλληλα, αυξημένος είναι ο συγχρωτισμός και στις πολυπληθείς τάξεις. “Φαινόμενα πλατείας” φυσικά υπάρχουν και στην Πάτρα, όπως και στις άλλες μεγάλες πόλεις».
Τα «27άρια τμήματα» και το σχέδιο που εκπονούν οι τοπικές αρχές
Για τα πολυπληθή σχολικά τμήματα και για το σχέδιο που εκπονεί ο δήμος με σκοπό να το παραδώσει άμεσα στην κα Κεραμέως, μάς μίλησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού στον Δήμο Πάτρας, Τάκης Πετρόπουλος.
«Σε μια εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα μας σε όλα τα σχολεία της Πάτρας, έτσι ώστε να εντοπίσουμε πόσες αχρησιμοποίητες αίθουσες υπάρχουν στα 264 σχολεία μας. Να τονίσω ότι η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων της Πάτρας έχει τμήματα “25άρια” και “27άρια”. Μέχρι στιγμής, έχουμε εντοπίσει 35 αίθουσες κενές σε 68 σχολεία. Η τάση μάς δείχνει ότι κενές αίθουσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποσυμφόρηση των σχολείων, υπάρχουν» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, o δήμος θα καταθέσει τα πορίσματα της έρευνάς του στην κα Κεραμέως και θα περιμένει απάντηση στο εάν η υπουργός θα δώσει το «πράσινο φως» για προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών για να μπορέσουν να δημιουργηθούν νέα σχολικά τμήματα. Σημειώνεται ότι τα σχολεία της Πάτρας έσυραν πρώτα το χορό των καταλήψεων με αίτημα την αποσυμφόρηση των τάξεων.
Πάντως, αυτή τη στιγμή, σε τουλάχιστον 10 σχολεία της πόλης, υπάρχουν τέσσερα άμεσα κρούσματα, αλλά και πολλαπλά έμμεσα (νοσεί δηλαδή κάποιος από την οικογένεια του μαθητή). «Θεωρούμε ότι το πρωτόκολλο είναι ανεπαρκές» υποστηρίζει ο κ. Πετρόπουλος και προσθέτει: «Στα άμεσα κρούσματα κλείνει το τμήμα χωρίς να γίνουν τεστ στους συμμαθητές του θετικού κρούσματος ή στους εκπαιδευτικούς που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Στα έμμεσα κρούσματα απομακρύνεται απλώς ο μαθητής από την τάξη».
Τα πολλά μπες-βγες στην Πάτρα και το άκρως επιβαρυμένο νοσοκομείο της Πάτρας
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μάς είπαν ότι η Πάτρα βρέθηκε σε ευάλωτη θέση ξανά επειδή -ως αστικό κέντρο που είναι- δέχεται πολλούς επισκέπτες αλλά και εργαζόμενους τόσο από Αθήνα όσο και από πολλές τριγύρω περιοχές της Αχαΐας, αλλά και της Ηλείας, της Αργολίδας κ.α Χαρακτηριστικό είναι, όπως μας μετέφεραν πηγές της αυτοδιοίκησης, το περιστατικό με νοσηλευτή θετικό στον κορονοϊό, ο οποίος εργάζεται στην Πάτρα, αλλά έρχεται από άλλη περιοχή.
Οι ίδιες πηγές μίλησαν ακόμα και για τους πολλούς φοιτητές που ήρθαν από την Αθήνα, αλλά και για το πολύ επιβαρυμένο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο που λόγω υποστελέχωσης πολλών νοσοκομείων στην Πελοπόννησο (όπως π.χ σε Πύργο και Αμαλιάδα) δέχεται αναγκαστικά πλήθος κόσμου από άλλες περιοχές. Έτσι, φορείς ανυποψίαστοι, αλλά και επιβεβαιωμένα κρούσματα από άλλες περιοχές ταυτοποιούνται και νοσηλεύονται σε αυτό το νοσοκομείο.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη
Στην ερώτηση τώρα, ποιες άλλες κινήσεις κάνει ο δήμος εκτός από την καταγραφή των κενών αιθουσών στα σχολεία, ο κ. Πελετίδης εξήγησε πως έχει ήδη στείλει στον ΕΟΔΥ μια λίστα με τους κενούς χώρους στα δημόσια κτίρια της πόλης, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνονται rapid test στους κατοίκους της Πάτρας.
«Δεν ξέρουμε αν ο ΕΟΔΥ θα θελήσει να τα αξιοποιήσει, πάντως είμαστε σε συνεννόηση με τον οργανισμό και τους περιμένουμε άμεσα, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, για να αρχίσουν τα rapid test και στην Πάτρα όπως γίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο κ. Πελετίδης.
Τσακισμένοι οι υγειονομικοί στη Δυτική Ελλάδα
To Sputnik ζήτησε τη γνώμη και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για την κατάσταση στους υγειονομικούς χώρους σε Πάτρα και ευρύτερη Δυτική Ελλάδα. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια εικόνα τραγική.
«Στο έτερο νοσοκομείο της Πάτρας, τον Άγιο Ανδρέα, υπάρχουν 10 θετικά κρούσματα. Στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας που καλύπτει από την Πάτρα ως το Αγρίνιο έχουν οκτώ κρούσματα – ένας εργαζόμενος στο πλήρωμα νοσηλεύεται μάλιστα σε ΜΕΘ, ευτυχώς εκτός κινδύνου. Άλλος ένας εργαζόμενος σε πλήρωμα ΕΚΑΒ βρέθηκε θετικός στη Ναύπακτο. Επίσης, τουλάχιστον δύο υγειονομικοί είναι θετικοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Λαμβάνω συνεχώς πληροφόρηση και τα κρούσματα σε αυτή την περιοχή αυξάνονται» περιέγραψε ο κ. Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν υπάρχει τέτοια διασπορά όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, αλλά την ίδια στιγμή δεν γίνονται μαζικά και συστηματικά τεστ στους υγειονομικούς, η κατάσταση είναι εύκολο να ξεφύγει: «Υγειονομικοί που έρχονται σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνουν αμέσως καραντίνα όπως θα έπρεπε και συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ ή να νιώσουν οι ίδιοι αδιαθεσία. Ο ιός επωάζεται, ενώ συνεχίζουν να δουλεύουν. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά. Τα έγκαιρα τεστ θα προλάβαιναν τη διασπορά».
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γιαννάκος είχε μιλήσει στο Sputnik για την περίπτωση ενός υγειονομικού στο Κέντρο Υγείας της Αχαΐας που εργαζόταν παρ’ ό,τι θετικός στον κορονοϊό.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της «πολύτιμης», όπως λέει, εμπειρίας που κερδήθηκε την προηγούμενη περίοδο.
«Η Δυτική Ελλάδα υπήρξε η περιοχή που ήρθε αντιμέτωπη με τα πρώτα μαζικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Όμως, με τη συνεργασία όλων των φορέων, με πλατιά ενημέρωση των πολιτών και με αποφασιστικότητα ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας πέτυχε να κερδίσει τη μάχη. Η εμπειρία εκείνης της περιόδου είναι πολύτιμη και γι’ αυτό, στη νέα έξαρση της πανδημίας που αφορά την περιοχή μας, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, είμαστε αισιόδοξοι πως θα πετύχουμε και πάλι να τιθασεύσουμε τον ιό και να βγούμε νικητές».
Πηγή: sputniknews
Πηγή: dete.gr