Πάτρα: Μαγνητοσκοπημένη η παράσταση «Σαρανταπέντε κορωνοϊωάννηδες» στο YouTube

0
329

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 22.00 θα προβληθεί στο τηλεοπτικό κανάλι Ionian και από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 00:00 έως Τρίτη 13 Οκτωβρίου 08:00 στο κανάλι του YouTube του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού (https://www.youtube.com/channel/UC6OwWFAVmi3ieN6mIN8gzRg) μαγνητοσκοπημένη η παράσταση «Σαρανταπέντε κορωνοϊωάννηδες» από την Κάνθαρος-Θέατρο act, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανέβει ζωντανά στον υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Η παράσταση που αποφασίστηκε να μαγνητοσκοπηθεί και να μεταδοθεί τηλεοπτικά και μέσω του youtube και εξαιτίας της αναστολής των παραστάσεων λόγω κορωνοϊού, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο  του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού  Sparc που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020». Η παράσταση αποτέλεσε τμήμα του Φεστιβάλ Θεάτρου του έργου.

Μια παράσταση μεταμορφώσεων

Μια κωμική επιθεώρηση για τη τρελή Ελληνική πραγματικότητα γεμάτη με μικρότερες και μεγαλύτερες καθημερινές μεταμορφώσεις, με ή χωρίς ιό. Σουρεαλισμός, αλήθειες, γέλιο και τραγωδία σε μια παράσταση γεμάτη με τη σπιρτάδα και τη μουσική του Καρναβαλιού. Α και με Γιάννηδες! Πολλούς Γιάννηδες, πάρα πολλούς Γιάννηδες με ή χωρίς κορωνοϊό! Αποτελείται από πολλές σύντομες κωμικές ιστορίες σουρεαλισμού και αλήθειας, που είναι την ίδια στιγμή και τραγικές και πολύ αστείες. Όλοι οι ήρωες της παράστασης λέγονται Γιάννηδες και είναι ταξιτζήδες, δημοσιογράφοι, αεροσυνοδοί, σύζυγοι, Προπατζήδες, καπνιστές, αντι-καπνιστές, απολυμένοι, νεκροί, ζωντανοί, νεκροθάφτες, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, αστοί, χωριάτες, φίλοι, προδότες, τεθλιμμένοι, μικροβιοφοβικοί, πλούσιοι, ασθενείς, γιατροί, υπάλληλοι σουπερμάρκετ, θυρωροί, δηλαδή όλοι μας, όλοι εμείς, όλοι οι Γιάννηδες αυτού του κόσμου, ταυτοχρόνως θυμωμένοι και χαλαροί, βολεμένοι και επαναστατημένοι, κανονικοί ημίτρελοι. Μια παράσταση με αμέτρητες μεταμορφώσεις και συνεχείς εναλλαγές ρόλων από ηθοποιούς πολυεργαλεία!

Η ομάδα

Τα πρωτότυπα κείμενα και τους στίχους της παράστασης υπογράφουν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Μάγνης και ο συγγραφέας Τηλέμαχος Τσαρδάκας ο οποίος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία. Παίζουν: Γεωργία Ηλιοπούλου, Γιώργος Κορομπίλης, Κώστας Κουτρουμπής, Μάρια Φλωράτου. Τραγουδάει η Κωνσταντίνα Μαγκαφά

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη. Μουσικές διασκευές-Ηχογραφήσεις: Διονύσης Μπάστας. Φωτισμοί: Ιωάννης Αναστασόπουλος. Ηχοληψία: Noisebox Studio.

Η ΑΜΚΕ Κάνθαρος – Θέατρο act

Η ΑΜΚΕ “Κάνθαρος – Θέατρο act” ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2007. Πραγματοποιεί επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις στη Πάτρα τις οποίες ανεβάζει κατά κύριο λόγο στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα) το οποίο αποτελεί την έδρα της και με τη συνεχή του δράση έχει αναδειχτεί σε ένα από τα πιο δραστήρια επαγγελματικά θέατρα εκτός Αθήνας και σε ένα κύτταρο πολιτιστικής δραστηριότητας για την Πάτρα. Σκοπός της είναι η συνεχής παραγωγή επαγγελματικού καλλιτεχνικού έργου αλλά και η διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για ηθοποιούς, φοιτητές και σπουδαστές υποκριτικής, εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές σχολείων. Από το 2007 ως σήμερα έχει υλοποιήσει πάνω από 30 δικές της παραγωγές και συμπαραγωγές οι περισσότερες εκ των οποίων προτείνουν νέα κείμενα νέων συγγραφέων. Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες των παραστάσεων σε πολλές πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου καθώς και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα κείμενα των παραστάσεων «Δεν είναι αλήθεια», «Το σκυλί του Ωρίωνα», «Πατρίτσια Υπάρχει» και «Το κορίτσι που επιμένει», «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κήπος με τις λέξεις (2009), Χαραμάδα (2011) και Εκδόσεις Σοκόλη (2017) αντίστοιχα. Η ομάδα «Κάνθαρος – Θέατρο act», εκτός από τα μέλη της, συνεργάζεται και με ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, δραματουργούς της Πάτρας και των γειτονικών πόλεων στους οποίους δίνει βήμα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε επαγγελματικά πλαίσια. Η ΑΜΚΕ “Κάνθαρος – Θέατρο act” επιχορηγήθηκε τη σεζόν 2018-19 από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσίασε σε συμπαραγωγή με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου την θεατρική παράσταση «Πάσπαργος» μια αφηγηματική παράσταση-ντοκιμαντέρ για την ανθρώπινη εμπειρία του προσφυγικού ταξιδιού.

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιήθηκαν από τον Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίχτηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).

Πηγή: dete.gr