Πάτρα και Αθηναϊκή Ζυθοποιία πάνε μαζί

0
324

Η Πάτρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι  της ιστορίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την υποδοχή των πασίγνωστων προϊόντων της εταιρείας από την αγορά της αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική- αναπτυξιακή της  πορεία.

Πριν από τρία χρόνια μάλιστα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επανέφερε στην αγορά ένα από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα για την πόλη, την περίφημη μπύρα «Μάμος», σε συνεργασία με την οικογένεια Μάμου, συνδέοντας την ετικέτα της με τις αναμνήσεις των Πατρινών. 

 Όλα ξεκίνησαν πριν από 57 χρόνια όταν μία ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, προχώρησαν στην ίδρυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

 Με όνειρό τους να δημιουργήσουν μία μεγάλη ζυθοποιία ξεκίνησαν το 1963 την κατασκευή του πρώτου ζυθοποιείου της εταιρείας στον Κηφισό Αττικής, εκεί όπου δύο χρόνια αργότερα άρχισε η παραγωγή της εμβληματικής μπίρας Άμστελ.

Το εργοστάσιο στην Πάτρα

Μέσα σε δέκα χρόνια η εταιρεία κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά μπίρας. Το 1975, πλέον, η ζήτηση για την Amstel είχε αυξηθεί τόσο, που οδήγησε τους ιδρυτές στην απόφαση να κατασκευάσουν το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. H ανοδική πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας συνεχίζεται, όμως, και τα επόμενα χρόνια, και έτσι η εταιρεία επεκτείνεται περαιτέρω αγοράζοντας το 1985 το παλιό ζυθοποιείο της Löwenbräu στην Πάτρα, απορροφώντας παράλληλα και όλους τους εργαζομένους του. Η εταιρεία πιστή στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, πραγματοποιεί στο νέο εργοστάσιο σημαντικές επενδύσεις που το αναγάγουν σε μία υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα, τη μεγαλύτερη έως σήμερα. Εκεί δημιουργείται και το δεύτερο βυνοποιείο της εταιρείας, μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ανέκαθεν πρωτοπορούσε σε όλους τους τομείς. Από την αρχή της λειτουργίας της έχει επενδύσει σταδιακά στη δημιουργία ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου προϊόντων, με στόχο να καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Έφερε στην ελληνική αγορά τη μπίρα Heineken, επανακυκλοφόρησε ιστορικές μπίρες όπως την ΑΛΦΑ, αλλά πάνω από όλα διατήρησε μία σταθερή σχέση με την πόλη των Πατρών.

Μεταξύ αυτών, η εταιρεία αποφάσισε το 2017 να επαναφέρει στην ελληνική αγορά την πατρινή μπίρα Μάμος, που διέγραψε μία λαμπρή ιστορία από το 1876 έως το 1979.

Η περίφημη μπύρα «Μάμος»

Η ιστορία της μπίρας «Μάμος» ξεκινάει όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα. Ο γιος του Πέτρος Μάμος ήταν ο πρώτος Έλληνας πτυχιούχος ζυθοποιός που με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία. Εδώ και τρία χρόνια, η Μάμος παράγεται ξανά με βάση τη αυθεντική συνταγή του Πέτρου Μάμου στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, μετά από παραχώρηση άδειας χρήσης του σήματος από την οικογένεια Μάμου.

Η πρώτη γραμμή παραγωγής μηλίτη στην Ελλάδα

Παράλληλα, το 2019 η εταιρεία προχώρησε σε μία μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιο των Πατρών για τη δημιουργία της πρώτης γραμμής παραγωγής μηλίτη στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο των Πατρών απασχολούνται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, ενώ παράγονται 120 προϊόντικοί κωδικοί και 1.500.000  εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

Για τον εορτασμό των 57 χρόνων της, η εταιρεία ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγή: dete.gr