Παραλογισμός στη Βόρεια Κορέα του Κιμ: «Μείνετε σπίτι γιατί η κίτρινη σκόνη από την Κίνα μπορεί να έχει κορωνοϊό»

0
351

Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της να παραμείνουν στα σπίτια τους, υπό τον φόβο ότι η «κίτρινη σκόνη» που έρχεται από την Κίνα, θα μπορούσε να φέρει κορωνοϊό μαζί της.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δρόμοι της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ ότι ήταν σχεδόν άδειοι την Πέμπτη μετά την προειδοποίηση.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού, αλλά είναι σε εγρήγορση από τον Ιανουάριο με αυστηρά μέτρα, όπως κλείσιμο των συνόρων και περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, δεν υπάρχει γνωστός σύνδεσμος μεταξύ των εποχιακών νεφών σκόνης και του Covid-19. Η Βόρεια Κορέα όμως, δεν είναι η μόνη χώρα που συνδέει τον κορωνοϊό με τη φορά σκόνης. Σύμφωνα με το BBC, το Τουρκμενιστάν υποστηρίζει επίσης ότι η σκόνη που ήταν γεμάτη από ιούς ήταν ο λόγος που οι πολίτες έπρεπε να φορούν μάσκες.

Κορωνοϊός Προειδοποιήσεις της Βόρειας Κορέας για κίτρινη σκόνη από την Κίνα

«Εισβολή κακόβουλων ιών»
Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας (KCTV) μετέδωσε ειδικά αποσπάσματα για τον καιρό την Τετάρτη, προειδοποιώντας για την εισροή της κίτρινης σκόνης την επόμενη μέρα. Ανακοίνωσε επίσης την εθνική απαγόρευση των εξωτερικών κατασκευαστικών εργασιών.

Η κίτρινη σκόνη προέρχεται από την άμμο των ερήμων της Μογγολίας και της Κίνας, που μεταφέρεται στη Βόρεια και Νότια Κορέα σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Συνδυάζεται με τοξική σκόνη που εδώ και χρόνια έχει εγείρει ανησυχίες για την υγεία και στις δύο χώρες.

Την Πέμπτη, η κυβερνητική εφημερίδα Rodong Sinmun, ανέφερε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι… πρέπει να αναγνωρίσουν σαφώς τον κίνδυνο εισβολής κακόβουλων ιών».

Οι πρεσβείες στη χώρα, ανέφεραν επίσης ότι έλαβαν προειδοποίηση για τις ανησυχίες της Πιονγιάνγκ για τη σκόνη.

Η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ δήλωσε στη σελίδα της στο Facebook ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε και άλλες διπλωματικές αποστολές και διεθνείς οργανισμούς στη χώρα για τη θύελλα σκόνης, συνιστώντας σε όλους τους αλλοδαπούς να μείνουν στο σπίτι και να κλείσουν σφιχτά τα παράθυρά τους την Πέμπτη.

Θα μπορούσαν τα σύννεφα σκόνης να φέρουν τον νέο κορωνοϊό;
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας αιτιολόγησαν ότι η έρευνα που συνδέει τον κορωνοϊό με την αερομεταφερόμενη μετάδοση, σημαίνει ότι «θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την εισερχόμενη ροή της κίτρινης σκόνης», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος NK News.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει αιωρούμενος στον αέρα «για ώρες». Ωστόσο, λέει επίσης ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο για κάποιον να μολυνθεί με αυτόν τον τρόπο – ειδικά σε εξωτερικούς χώρους. Ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μολύνονται είναι να στέκονται κοντά σε κάποιον που έχει μολυνθεί, ο οποίος στη συνέχεια βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, δηλαδή διαδίδει τον ιό μέσω σταγονιδίων.

Τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική Νότια Κορέα απέρριψαν επίσης την πρόταση ότι η κίτρινη σκόνη από την Κίνα θα μπορούσε να διαδώσει τον Covid-19 στο Βορρά ως αδύνατη, σύμφωνα με την NK News.

Παρόλο που ισχυρίζεται ότι η χώρα δεν έχει περιπτώσεις κορωνοϊού, υπάρχουν βαθιές ανησυχίες για τον Covid-19 στη Βόρεια Κορέα και ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, πραγματοποιεί συναντήσεις υψηλού επιπέδου για να διασφαλίσει ότι θα διατηρηθούν αυστηροί περιορισμοί.

Αναλυτές λένε ότι είναι πολύ απίθανο η Βόρεια Κορέα να μην έχει υποστεί πλήγματα από τον κορωνοϊό.

Η σκόνη είχε απομακρυνθεί από την Κορεατική χερσόνησο μέχρι την Παρασκευή και αναμένεται να παραμείνει έτσι το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: dete.gr