Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών: Αντί παρέλασης ή Γυναίκες Ηπειρώτισσες… Ξαφνιάσματα της Φύσης

0
371

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών εδώ και πολλές δεκαετίες έχει την τιμή να ανοίγει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη μας. Μία κίνηση της πολιτείας που εκτός από το συμβολικό της χαρακτήρα, φανερώνει τον αμέριστο σεβασμό στους ανθρώπους εκείνους που από μια φτενή και φτωχή γωνιά της Ελλάδας μπήκαν στην πρώτη γραμμή. Ξεχωριστό κομμάτι των ανθρώπων αυτών αποτέλεσαν οι γυναίκες Ηπειρώτισσες. Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, ειδική αυτή την ημέρα, θέλοντας να τιμήσει την Ηπειρώτισσα γυναίκα, παρουσιάζει, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, την εικόνα γυναικών ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές και ζαλωμένων με πυρομαχικά, βαρύ ρουχισμό, κασέλες και βαρέλες.

Μέσα από αυτή την γεμάτη συνυποδηλώσεις εικόνα, γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η ηρωική και επιβλητική εικόνα της Ηπειρώτισσας γυναίκας, μάνας, κόρης που λάμπρυνε με την προσφορά της ολόκληρη την Ελλάδα. Μια γυναίκα που πρωτοστάτησε σε πράξεις εθνικής και κοινωνικής ευεργεσίας, που έγινε υπόδειγμα χρέους και καθήκοντος, που πρόσφερε αυθόρμητα, που έγινε παράδειγμα προς μίμηση.

Η Ηπειρώτισσα γυναίκα διέγραψε μια διαδρομή σε υψηλές αξίες Θάρρους, Αντοχής, Πίστης, Τόλμης, Ηρωισμού, Προσφοράς, Ηθικής, Πατριωτισμού και Αλτρουισμού. Από την πρώτη στιγμή του εθνικού ξεσηκωμού οι γυναίκες στα κακοτράχαλα Ηπειρωτικά βουνά, αψηφώντας το κρύο, το χιόνι, τη βροχή, ακόμα και το θάνατο, κουβαλούσαν τρόφιμα, ρούχα, πολεμοφόδια, μετέφεραν τραυματίες και φρόντιζαν αρρώστους. Οι γυναίκες αυτές έκαναν παιδιά τους τα παιδιά όλων των Ελλήνων.

Με το πέρασμα των χρόνων, ίσως σε μερικές των περιπτώσεων να λησμονήθηκε κατά τι ο σπουδαίος ρόλος τους, εντούτοις εμείς, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, είμαστε εδώ, στα σύγχρονα δεδομένα που επιβάλλουν την μη πραγματοποίησης της παρέλασης, προκειμένου να υπενθυμίζουμε την προσφορά τους και να τιμούμε τις δικές μας μάνες, που μάχονται με το ίδιο θάρρος τις δυσκολίες της ζωής, αυτού του περήφανου τόπου, της ΗΠΕΙΡΟΥ.

Γυναίκες Ηπειρώτισσες…

Γιαννιώτισσες Σουλιώτισσες

ξαφνιάσματα της φύσης

εχθρέ γιατί δεν ρώτησες

ποιον πας να κατακτήσεις…

Στίχοι: Πυθαγόρας

Μουσική: Γ. Κατσαρός

Ερμηνεία: Μαρινέλλα

Πηγή: dete.gr