Η Κρίση Κόστους Ενέργειας και οι Αντιφάσεις της Κυβέρνησης: Ζήτημα Επιβίωσης για τη Βιομηχανία

Estimated read time 1 min read

Εδώ και πέντε μήνες, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχώς αυξάνονται ενώ η κυβέρνηση βαίνει θολώνοντας την κατάσταση. Από τις αρχικές δικαιολογίες του Θόδωρου Σκυλακάκη, ότι η ανόδους οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα και την έλλειψη ανέμων, περάσαμε σε μια γενικότερη αποδοχή ότι οι καλοκαιρινές αυξήσεις λόγω ζήτησης είναι «φυσιολογικές». Καταληκτικά, φτάσαμε στην ερμηνεία ότι το πρόβλημα είναι εξωγενές και σχετίζεται με ευρύτερες διεθνείς συνθήκες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η κυβέρνηση επαναφέρει την έκτακτη φορολογία για τρεις μήνες. Η εν λόγω πολιτική αποσκοπεί στην επιδότηση των τιμών, ώστε να συγκρατηθεί η τιμή του ρεύματος στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, οι επιδοτήσεις που ισχύουν από τον Αύγουστο καλύπτουν μόνο τα νοικοκυριά, αφήνοντας τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις εκτός στήριξης.

Η κατάσταση οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες από δώδεκα βιομηχανικές ενώσεις της Ελλάδας, οι οποίες απηύθυναν έκκληση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική βιομηχανία έχει ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές με δέκα λουκέτα σε τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση φαίνεται να παραμένει αδιάφορη.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε για πρώτη φορά την ύπαρξη «στρεβλώσεων» στη λειτουργία του target model που επηρεάζουν τις τιμές. Ωστόσο, απέφυγε να αναγνωρίσει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο είναι αυτοί που προκαλούν τις ραγδαίες αυξήσεις, ιδιαίτερα σε ώρες υψηλής ζήτησης. Οι προτάσεις του κυβέρνησης περιλαμβάνουν την αποστολή μιας επιστολής στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να προγραμματιστούν αλλαγές στο target model, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα θα χρηματοδοτούν και άλλες επενδύσεις.

Η ελληνική βιομηχανία διαισθάνεται ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι διαφορετικές, εμπλέκοντας την ελλιπή στήριξή της σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βουλγαρία, που παρέχει επιδοτήσεις στη βιομηχανία όταν οι τιμές ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται να επιτρέπει την ύπαρξη συνθηκών που ευνοούν την ανατίμηση των τιμών χωρίς να λαμβάνει δραστικά μέτρα.

Μέχρι να αλλάξει η κατάσταση και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να πληρώνουν υψηλές τιμές, ενώ οι επιχειρήσεις, που δεν καλύπτονται από επιδοτήσεις, θα μένουν εκτεθειμένες στη δυσμενή κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author