Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, με τις τιμές να είναι διπλάσιες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την περίοδο 15/09 έως 22/09, η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά παρουσίασε αύξηση 70%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν, έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Κομισιόν αντέτεινε ότι το πρόβλημα με τις τιμές στην Ελλάδα είναι εγχώριο και όχι ευρωπαϊκό.
Τον Σεπτέμβριο, παρά τη μείωση της ζήτησης, οι χονδρικές τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με μέση τιμή που εκτοξεύεται γύρω από τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε σύγκριση, η Γαλλία καταγράφει τιμή περίπου 22 ευρώ, ενώ οι τιμές στην Πορτογαλία και την Ισπανία είναι πενταπλάσιες από αυτές στην Ελλάδα. Σημαντική διαφορά παρατηρείται και με την Γερμανία, όπου η τιμή της μεγαβατώρας είναι περίπου 50 ευρώ χαμηλότερη. Στην Ιταλία, που παραδοσιακά έχει υψηλές τιμές, η μέση τιμή είναι γύρω από 24 ευρώ χαμηλότερη από την ελληνική αγορά. Στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι τιμές κυμαίνονται γύρω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με μόνο την Αλβανία και την Ιρλανδία να έχουν υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα.
Η Κομισιόν, απαντώντας στον Μητσοτάκη, υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις της Ουκρανίας δεν είναι παράγοντες που επηρεάζουν σοβαρά το ευρωπαϊκό και ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Άφησε επίσης ανοιχτά τα ζητήματα της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, καθώς και της έλλειψης ευελιξίας στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει την άποψη του “εισαγόμενου προβλήματος” λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η απάντηση της Κομισιόν φαίνεται να ανατρέπει αυτή τη θέση.
Η συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και την κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί, με το επόμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας να διεξάγεται στη Βουδαπέστη στα τέλη Οκτωβρίου.
Πηγή: documentonews.gr