Ακρίβεια και Κοινωνικές Ανισότητες στην Ελλάδα του 2023

Estimated read time 1 min read

Η ελληνική κοινωνίαχειρίζεται τις συνέπειες της ακρίβειας, που έχει αφήσει έντονα σημάδια στις καθημερινές ζωές των πολιτών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 5,3%, φτάνοντας τα 20.223,36 ευρώ. Κατά μέσο όρο, οι Έλληνες δαπανούν 1.685,28 ευρώ ετησίως για βασικές ανάγκες όπως διατροφή και στέγαση. Ενδεικτικά, το 50% των νοικοκυριών ξοδεύει περισσότερα από 1.315 ευρώ το μήνα, ενώ οι οικογένειες που διαμένουν σε ενοίκιο δαπανούν το 16,8% του προϋπολογισμού τους γι’ αυτό τον σκοπό.

Η μερίδα των δαπανών που αφορά σε διατροφή και μη οινοπνευματώδη ποτά καταλαμβάνει το 20,7% του μέσου προϋπολογισμού. Ακολουθεί η στέγαση με 14,1% και οι μεταφορές με 13,1%. Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό των δαπανών (3,4%) σχετίζεται με την εκπαίδευση, καθώς και με τα οινοπνευματώδη ποτά και τον καπνό.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση του χάσματος μεταξύ των φτωχών και των προνομιούχων, με το 55,8% των δαπανών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού να αναλογεί σε διατροφή και στέγαση, σε σύγκριση με το 24,8% του πλουσιότερου 20%.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει επικοινωνιακά “τεχνάσματα” για να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι οι συνθήκες δεν είναι τόσο δυσμενείς, αν και η πραγματικότητα φαίνεται να διαψεύδει αυτές τις προσεγγίσεις.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author