ΟΙΚΙΠΑ: Αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων στην καρδιά του δάσους της Φολόης!

0
270

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ αναφέρει τα εξής: “Mία τυχαία επίσκεψη μελών της ΟΙΚΙΠΑ στο δάσος της  Φολόης την Κυριακή 18 Οκτωβρίου μας επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη: Αγώνες ταχύτητας αγωνιστικών αυτοκινήτων στην καρδιά του δάσους!

Τα μαρσαρίσματα ακούγονταν από απόσταση 5 χλμ. Πήγαμε στο σημείο της εκκίνησης των αγώνων και οι διοργανωτές, (ΑΟΛΑΠ-Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου) μας πληροφόρησαν πως είχαν την άδεια του Δασαρχείου, ενώ τα αστυνομικά όργανα που ήταν παρόντα μας είπαν πως έχουν αναλάβει τα θέματα της οδικής ασφάλειας των επισκεπτών που κατέφθασαν με τα ΙΧ τους και πάρκαραν φυσικά μέσα στα δέντρα.

Μάθαμε όμως και άλλα ενδιαφέροντα: Οι αγώνες γίνονται κάθε χρόνο, είναι πανελλήνιας εμβέλειας, (αυτός ήταν 0 41ος) και συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδοςοι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, με τη θεσμική υποστήριξη της ΔΗΚΕ Πύργου και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «ΕΡΜΗΣ»

Αναζητήσαμε το Δασάρχη του Πύργου και τον συναντήσαμε λίγο πιο μακριά απ’ το χώρο των αγώνων, ο οποίος μας επιβεβαίωσε πως έδωσε την έγκρισή του για τους αγώνες, διότι το συγκεκριμένο σημείο του δάσους βρίσκεται εκτός των ορίων της ζώνης ΝΑΤΟΥΡΑ 2000!!!

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου (στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και η περιοχή της  Φολόης) μάθαμε πως δεν είχε καμιά ενημέρωση για το θέμα, ενώ όταν στείλαμε το στίγμα της εκκίνησης των αγώνων μας πληροφόρησε πως βρίσκεται στο όριο της ζώνης ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Τις επόμενες μέρες, το προσωπικό του φορέα θα πραγματοποιήσει αυτοψία για να ελέγξει εάν η διαδρομή των αυτοκινήτων βρίσκεται μέσα ή έξω από την προστατευόμενη ζώνη.

Σε κάθε όμως περίπτωση το ερώτημα είναι εάν μπορεί να γίνονται αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων στην καρδιά του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ δρυοδάσους της Φολόης, άσχετα εάν βρίσκεται μέσα ή έξω απ’ την προστατευόμενη ζώνη ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.

Μήπως το Δασαρχείο Πύργου θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του για τους αγώνες της επόμενης χρονιάς και η Περιφέρεια, οι Δήμοι της περιοχής και οι υπόλοιποι φορείς της Ηλείας, αντί να συνδιοργανώνουν τέτοιους αγώνες να συμβάλουν, στην προστασία της περιοχής από καταπατήσεις, και αυθαίρετες αποθέσεις σκουπιδιών και κυρίως να ενισχύσουν την  οικοτουριστική ανάπτυξη της πανέμορφης περιοχής.

Δραστηριότητες όπως η συγκεκριμένη, δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα της περιοχής, η οικολογική αξία της οποίας είναι παγκοίνως γνωστή και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όσοι ελαφρά τη καρδία τις εγκρίνουν ή τις συνδιοργανώνουν“.

Πηγή: dete.gr