Ο ακήρυχτος πόλεμος των βανδαλισμών στην Πάτρα- Μια ανοικτή πληγή

0
385

Του Φάνη Βγενόπουλου

Μια ανοικτή πληγή για την Πάτρα αποτελούν τα φαινόμενα βανδαλισμών των δημόσιων χώρων της πόλης. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί, με κάποιους να το αποδίδουν στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, στην οποία έχει προστεθεί η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Πάτρα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα μεγάλο θέατρο βανδαλισμών του δημόσιου χώρου, με τους πολίτες στην πλειοψηφία τους να προσπερνούν αδιάφορα και τη δημοτική Αρχή να καταγγέλλει τα φαινόμενα και να προχωρά στην αποκατάσταση των ζημιών μέχρι να ξαναρχίσουν το έργο τους οι βάνδαλοι.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης, είναι τα όσα συνέβησαν στο Νότιο Πάρκο, όπου οι δημοτικές υπηρεσίες κατασκεύασαν και τοποθέτησαν ξύλινα σπιτάκια για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής. Μέσα σε λίγες ημέρες τα σπιτάκια εξαφανίστηκαν, αφού κάποιοι θεώρησαν σωστό να τα «σηκώσουν» και να τα πάρουν σπίτι τους. Η δημοτική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως: «Πρόκειται για πράξη κοινωνικά απαράδεκτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι αφαιρούν ή καταστρέφουν εργασίες και αντικείμενα που τοποθετηθεί ο Δήμος σε δημόσιους-κοινόχρηστους χώρους.

Ο Δήμος δεν διαθέτει προσωπικό να το απασχολεί σε 24ωρη βάση για να προστατεύει όλους τους χώρους.

Καλούμε τους δημότες όταν υποπίπτουν στην αντίληψή τους τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές να τις καταγγέλλουν αμέσως στις αρμόδιες αρχές».

Και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική, αναλόγου περιεχομένου, ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής.

Το άνθινο ρολόι της Τριών Συμμάχων

Πρόσφατα, απασχόλησαν την κοινή γνώμη της πόλης, οι βανδαλισμοί που έγιναν στο άνθινο ρολόι στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Το ρολόι, σήμα – κατατεθέν της Πάτρας, παρέμενε για καιρό ανενεργό.

Το ρολόι, αποκαταστάθηκε και επανατοποθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, από τον Δήμο Πατρέων, με την πολύτιμη συμβολή του συμπολίτη μας, με ειδικές γνώσεις, Λεωνίδα Σκούτα. Οι εργασίες που έγιναν αφορούσαν στην κατασκευή βάσης για τον μηχανισμό, στην ανακατασκευή του μηχανισμού (αντικατάσταση καταστραμμένων γραναζιών, επισκευή λοιπών γραναζιών, επισκευή των εδράνων, αντικατάσταση όλων των ρουλεμάν και επιπλέον βελτιωτικές τροποποιήσεις όπως αντικατάσταση αξόνων και τοποθέτηση ρουλεμάν), του ηλεκτρικού μοτέρ και όλων των ηλεκτρολογικών, αλλαγή των λιπαντικών και επισκευή και επίστρωση με ηλεκτροστατική βαφή των δεικτών, του κουβουκλίου, του μηχανισμού και της βάσης.

Και όμως, το ρολόι λειτούργησε για λίγους μήνες. Στις αρχές του μήνα Οκτωβρίου, το άνθινο ρολόι έγινε στόχος βανδάλων, οι οποίοι μάλιστα «χτύπησαν» δύο φορές.

Το πρώτο βράδυ προσπάθησαν να το καταστρέψουν, αλλά οι ζημιές ήταν μικρές και επιδιορθώθηκαν άμεσα από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου. Το επόμενο βράδυ όμως, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το «έργο» τους, πάτησαν πάνω στους λεπτοδείχτες και κατέστρεψαν τον άξονα του ρολογιού.

Συνεργεία του Δήμου, μετέφεραν τον μηχανισμό στο συνεργείο, όμως τα υλικά για την επισκευή του, δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, με συνέπεια το ρολόι, που με τόσο κόπο επιδιορθώθηκε να μένει στις αποθήκες του Δήμου….

Η ζαρντινιέρα βάρους εκατοντάδων κιλών στη Ρήγα Φεραίου

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας που επικρατεί σε μια μερίδα πολιτών, αποτελεί η υπόθεση της ζαρντινιέρας που βρίσκεται στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης, τη Ρήγα Φεραίου, από όπου περνούν εκατοντάδες Πατρινοί, μέρα και νύχτα.

Στα τέλη του Ιουνίου, έκπληκτοι οι υπάλληλοι του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, διαπίστωσαν ότι η ζαρντινιέρα που βρισκόταν στην συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Πατρέως, είχε κλαπεί από αγνώστους!

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος, φάνηκε πως η γλάστρα εκλάπη από τη Ρήγα Φεραίου τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου. Στη 01:16 περίπου, ένα επαγγελματικό φορτηγό όχημα με γερανό μπήκε στον πεζόδρομο και δύο άτομα «σήκωσαν» τη γλάστρα μπροστά στους περαστικούς, ανενόχλητοι, και διέφυγαν.

Η γλάστρα εντοπίστηκε λίγες ημέρες αργότερα, σε άλλο σημείο της Ρήγα Φεραίου, περίπου 500 μέτρα πιο κάτω από εκεί που εκλάπη.

Το πώς και γιατί βρέθηκε εκεί παραμένει άγνωστο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το βίντεο που είδε το «φως» της δημοσιότητας να «ανάγκασε» τους δράστες να την επιστρέψουν, έστω και σε άλλο σημείο…

Και μιας και ο λόγος περί ζαρντινιέρας, να σημειωθεί ότι αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, άγνωστοι να αφαιρούν ακόμη και τα λουλούδια που τοποθετούν τα δημοτικά συνεργεία στα παρτέρια που βρίσκονται στις πλατείες, στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια της πόλης….

Τα κοινόχρηστα ποδήλατα

Η υπόθεση με τα κοινόχρηστα ποδήλατα της Πάτρας, αποτελεί ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα καταστροφής της δημόσιας περιουσίας. Το σύστημα των κοινοχρήστων ποδηλάτων εγκαταστάθηκε τον Μάιο του 2016, με πέντε σταθμούς και 30 ποδήλατα, ενώ σε συνεργασία με την περιφέρεια, λειτούργησαν συνολικά 11 σταθμοί με 70 ποδήλατα.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς κι ενώ το σύστημα είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων πολιτών, αφού ο αριθμός των κατόχων καρτών είχε φτάσει τις 1.300, κάποιοι, άρχισαν συστηματικά να προκαλούν καταστροφές και βανδαλισμούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σχεδόν όλα τα ποδήλατα.

Μάλιστα, δεν αρκέστηκαν στην καταστροφή ποδηλάτων και σταθμών, αλλά πέταξαν και δύο ποδήλατα στη θάλασσα, τα οποία περιμαζεύτηκαν και αποκαταστάθηκαν οι φθορές τους.

Αποτέλεσμα, της κατάστασης που δημιουργήθηκε εξ’ αιτίας των βανδαλισμών ήταν, στην ουσία, να ακυρωθεί το πρόγραμμα, αφού οι δημοτικές υπηρεσίες τα μάζεψαν, όσα είχαν απομείνει, από τους σταθμούς, για να επισκευάσουν. Το συνολικό κόστος της αποκατάστασης των ζημιών έφτασε τις 70.000 ευρώ. Φέτος, από τις αρχές του χρόνου, ο Δήμος άρχιζε να επανατοποθετεί τα ποδήλατα στους σταθμούς, αλλά αυτή τη φορά με δειλά βήματα. Την πρώτη περίοδο επαναλειτουργίας των ποδηλάτων είχαν τοποθετηθεί γύρω στα 50 σε εννέα σημεία του κέντρου….

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος

Από το 2017 οι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο χωριό στην πλατεία Γεωργίου, με υπέροχες κατασκευές που οι ίδιοι σχεδιάζουν και κατασκευάζουν με κόπο και μεράκι. Ήδη από την πρώτη χρονιά τα χριστουγεννιάτικα στοιχεία (καλικάντζαροι, οι χιονάνθρωποι, κτλ), που συμπλήρωναν τις κατασκευές έπεσαν θύματα βανδάλων, με αποτέλεσμα ο Δήμος να τοποθετήσει από την επόμενη χρονιά, περίφραξη περιμετρικά του χώρου και να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Και παρά ταύτα οι βανδαλισμοί συνεχίζονται.  

Όμως δεν είναι μόνο η πλατεία Γεωργίου. Ανάλογες επιθέσεις έχουν γίνει και στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στην Τριών Συμμάχων και στην πλατεία Όλγας, όπου πέρσι τα Χριστούγεννα, έγιναν και δύο συλλήψεις νεαρών που «κατέβασαν» τον διάκοσμο….

Πλατείες και παιδικές χαρές

Στόχος κλοπών και βανδαλισμών γίνονται, διαχρονικά, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος της Πάτρας, έχει τοποθετήσει νέα παιχνίδια που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, σε δεκάδες παιδικές χαρές της πόλης. Δυστυχώς όμως, η καταστροφή των οργάνων είναι καθημερινό φαινόμενο.

Όσο για τις πλατείες, αποτελεί κανόνα, ο βανδαλισμός του ηλεκτροφωτισμού, η κλοπή ηλεκτρολογικού υλικού, ενώ έχουν «σηκώσει» μέχρι και παγκάκια. Πραγματικά ο κατάλογος των φθορών στις πλατείες της Πάτρας, είναι τόσος μεγάλος που θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για να καταγραφεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, οι κλοπές και οι φθορές έχουν οικονομικό κόστος για τον δήμο καθώς δαπανώνται χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Βανδαλισμοί στα σχολεία

Κανόνα, δυστυχώς, αποτελούν και οι επιθέσεις αγνώστων στα σχολικά κτίρια της Πάτρας, η συντήρηση των οποίων ανήκει στο Δήμο. Μόνο το 2019, καταγράφηκαν τρία περιστατικά σε σχολεία της Πάτρας, τα οποία μάλιστα έκαναν το γύρο της Ελλάδας. Η πρώτη και πιο σημαντική ήταν η επίθεση που δέχθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, το σχολικό συγκρότημα στην Πλατεία Μαρούδα, όπου στεγάζονται το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πατρών Άγνωστοι μπήκαν νύχτα στο σχολείο και έριξαν οκτώ βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά στο χώρο του γραφείου του Διευθυντή. Οι δράστες έσπασαν επίσης τα τζάμια σε αίθουσες διδασκαλίας. Την ίδια ημέρα, εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν και στη σχολική μονάδα που στεγάζεται το 18ο Γυμνάσιου στην Αροή Πατρών. Άγνωστοι, πέταξαν τούβλα και πέτρες προκαλώντας σημαντικές φθορές.

Το γεγονός είχε θορυβήσει την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Τάκης Πετρόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί εκείνης της ημέρας το σχολικό συγκρότημα, σε δηλώσεις του είχε τονίσει την αναγκαιότητα φύλαξης των σχολικών κτιρίων σε 24ωρη βάση.

«Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, γιατί διαδοχικά οι κυβερνώντες, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης των δημοτικών κτιρίων, απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο κ. Πετρόπουλος.

Το δεύτερο επεισόδιο, αφορούσε την επίθεση που έγινε το Δημοτικό Σχολείο στο Νέο Σούλι της Πάτρας, τον Φεβρουάριο του 2019. Τέσσερις μαυροφορεμένοι, τους οποίους κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας του σχολείου, μπήκαν στο σχολείο και κατάφεραν σημαντικές ζημιές στο κτίριο.

«Είδα στις κάμερες ασφαλείας αυτό το τρομακτικό βίντεο γιατί είναι τρομακτικό σε ένα σχολείο να βλέπεις τέσσερις μαυροντυμμένους με σκουφιά και μπότες να προβαίνουν σε βανδαλισμούς. Με σόκαρε το θέαμα και ειδοποίησα μετά την αστυνομία», είχε δηλώσει αμέσως μετά την επίθεση, ο τότε διευθυντής του σχολείου, Ηλίας Γκοτσόπουλος. 

Το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί στην Πάτρα για την κατάσταση που επικρατεί στο κόσμημα του δημοτικού θεάτρου Απόλλων. Όχι μόνο από τις μπογιές με τις οποίες άγνωστοι λερώνουν συνεχώς τους τοίχους και τις κολώνες αλλά και για τους βανδαλισμούς που υφίσταται ο εξωτερικός χώρος. Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή, ενώ τα δημοσιεύματα για την άθλια κατάσταση του ιστορικού κτιρίου, σε σχέδια του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, είναι καθημερινά. Μάλιστα, στα τέλη του 2017 ο Δήμος της Πάτρας είχε προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου, κάτι που ήταν απαραίτητο αφού το Δημοτικό Θέατρο είχε σημαντικές φθορές από τον χρόνο, από την υγρασία, αλλά και από τους βανδαλισμούς. Τότε οι σκαλωσιές είχαν φύγει και είχαν αποκαλύψει το κάλλος του κτιρίου, το οποίο όμως δεν κράτησε για πολύ…

Οι βανδαλισμοί επανέκαμψαν και κατά καιρούς, και μετά από πίεση της κοινής γνώμης, τα δημοτικά συνεργεία βάφουν τις προσόψεις του κτιρίου, οι οποίες επανέρχονται στην πρότερη κατάστασή τους, λίγες ημέρες μετά….

Πηγή: dete.gr