Κουτσούμπας: Η Τουρκία αξιοποιεί τις σχέσεις της με Ε.Ε. και ΗΠΑ και θέτει πρόσθετα ζητήματα για «γκρίζες ζώνες»

0
347

Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα μονοπώλησαν την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στη Βουλή. Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στάθηκε στο γεγονός ότι το «τούρκικο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο, κινείται σε περιοχή που εντάσσεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πλησιάζει επικίνδυνα το Καστελόριζο».

Όπως συμπλήρωσε, «φαίνεται πως η τουρκική κυβέρνηση αξιοποιεί τις ισχυρές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Γερμανία και άλλα κράτη της Ε.Ε., καθώς και με τις ΗΠΑ», προκειμένου να θέτει «πρόσθετα ζητήματα που αφορούν τις “γκρίζες ζώνες”, ενώ εξυφαίνεται και το σενάριο της μερικής αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Παράλληλα, με απόφαση των τούρκικων και τουρκοκυπριακών αρχών άνοιξε το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το Barbaros καταπατά διαρκώς την κυπριακή ΑΟΖ».

«Οι εξελίξεις περικλείουν μεγάλους κινδύνους και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει τινάξει στον αέρα τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί “αναδίπλωσης” και “υποχώρησης του Ερντογάν”», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας: «Τα σημειώνουμε αυτά γιατί πριν λίγες μόλις μέρες πανηγυρίζατε όλοι σας για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, στην Ελλάδα και μέχρι αηδίας χαιρετίσατε την επιθεώρηση που έκανε στην Θεσσαλονίκη και στην αμερικάνικη βάση της Σούδας».

«Δεν είχατε λόγια για να εκφράσετε τη χαρά σας για την επίσκεψη και του άλλου γερακιού του ΝΑΤΟ, του Στόλτενμπεργκ και την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, με το πρόσχημα, λέγατε, ότι αυτό θα έβαζε φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Ποντάρατε στη Γερμανία, στη Γαλλία και δώσατε τα ρέστα σας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επιχειρώντας να ωραιοποιήσετε τις απαράδεκτες αποφάσεις που πήρε για την Τουρκία, κάνοντας “γαργάρα” τα περί κυρώσεων, οι οποίες άλλωστε έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να ακυρώσουν τις ισχυρές στρατιωτικές, οικονομικές σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και ενώ τα παζάρια και για το προσφυγικό βρίσκονται σε εξέλιξη».

«Υπηρετείτε», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του, «μονοπωλιακούς ομίλους που έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας στην Ελλάδα και έχουν επιλέξει αυτές τις ευρωατλαντικές συμμαχίες για τα δικά τους συμφέροντα και προσπαθείτε συστηματικά να εξαπατήσετε τον λαό μας, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες και εφησυχασμό».

Επίσης, ο γ.γ. του ΚΚΕ. τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση «με ουρά τους άλλα κόμματα», εμπλέκουν τη χώρα «στους επικίνδυνους σχεδιασμούς με βαριές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα».

«Ό,τι κι αν ισχυριστείτε τα γεγονότα αποδεικνούν ότι οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ όχι μόνο δεν αποτελούν ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αντίθετα εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα στους μεγάλους ανταγωνισμούς, στις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία και με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «ενώ συμπλέει στρατηγικά με τη Νέα Δημοκρατία για τις αμερικάνικες βάσεις, την μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, συνθηματολογεί μιλώντας για κόκκινες γραμμές και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, νότια και ανατολικά της Κρήτης».

«Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνέχεια είπε: «Όμως προσέξτε: την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τούρκικη επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής».

«Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην επιδείξει καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης, καμιάς αστικής κυβέρνησης, κανενός κόμματος που υπηρετεί συμφέροντα και σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής για την διασφάλιση των δικών του συμφερόντων. Να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Να οδηγήσουμε με την πάλη μας τη χώρα σε αποδέσμευση από αυτές τις συμμαχίες», τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή: dete.gr