Κορονοϊός: Ο ρόλος των γάμων στον τουρισμό – Κραυγή αγωνίας για το επόμενο καλοκαίρι

0
329

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (Greek Destination Planners Association GDPA) αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον κλάδο διοργανωτών κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα αυτά έθεσε και σε σχετική επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο το Δ.Σ της Ένωσης ζητώντας να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον πληττόμενο κλάδο .

Πρόκειται για ένα όχι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό αλλά δυναμικά ανερχόμενο κλάδο του τουρισμού στην χώρα μας που προβάλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας ως ελκυστικό προορισμό.

Παρότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εσόδων προερχόμενων από τον τουρισμό κυρίως αναφορικά με τη διοργάνωση γάμων προερχομένων από το εξωτερικό αποτελεί διακριτό δυναμικό κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ενδεικτικά για το 2019 ο κλάδος δημιούργησε σωρευτικά έσοδα της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ επιμεριζόμενα σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, αγορές σε καταστήματα, ενοικιάσεις χώρων, αμοιβές προμηθευτών κ.α.

Ταυτόχρονα η μέση δαπάνη κάθε καλεσμένου είναι τετραπλάσια της μέσης δαπάνης των επισκεπτών αναψυχής ενώ καταγράφηκαν περισσότερες των 260.000 διανυκτερεύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από δυναμικές στον τομέα του τουρισμού χώρες προέλευσης όπως οι Η.Π.Α. η Αυστραλία οι Αραβικές χώρες το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.

Η κρίση της πανδημίας έπληξε βαθύτατα τον συγκεκριμένο κλάδο. Ο συντριπτικός αριθμός των προγραμματισμένων γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων από το εξωτερικό ακυρώθηκε ενώ και αυτές που πραγματοποιήθηκαν έγιναν με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην επιστολή προς τον κ. Βεσυρόπουλο “λόγω της φύσης της συγκεκριμένης εργασίας τίθεται εν αμφιβόλω και η επόμενη σεζόν καθότι είθισται οι εν λόγω εκδηλώσεις να προγραμματίζονται κατ’ ελάχιστον έξι – εννέα μήνες νωρίτερα”.

thetoc

Πηγή: dete.gr