Κάλεσμα της Ταξικής Πτέρυγας για την απεργία στις 15 Οκτώβρη

0
324

Τη συμμετοχή της στην αποψινή απεργιακή κινητοποίηση του διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και στην απεργία της προσεχούς Πέμπτης 15 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η «Ταξική Πτέρυγα». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Η αντιλαϊκή και υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο «μαύρος χειμώνας» που έρχεται λόγω της ανεργίας και της νέας φτωχοποίησης, η δημοσιονομική φυλακή της ΕΕ που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, η πολεμική προετοιμασία και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει καμιά ανακωχή. Παρά την πανδημία, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, δίνοντας τα πάντα στο κεφάλαιο.

· Δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ/ΜΑΦ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας). Ταυτόχρονα προχώρησε σε άνοιγμα των δομών της εκπαίδευση, αυξάνοντας εν μέσω πανδημίας των αριθμό των μαθητών ανά τάξη, τη στιγμή που τα κενά και οι πάγιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

·  Προσφέρει γη και ύδωρ στην εργοδοσία, χαρίζοντας τους τις εργοδοτικές εισφορές (επιδότηση έως και 70 % από το κράτος), νομοθετεί δεκάδες φοροαπαλλαγές. Ταυτόχρονα με την ελαστική εργασία, την κατάργηση ή αναστολή των ΣΣΕ και την τηλεεργασία, οι εργοδότες πετυχαίνουν με «ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»: διπλάσια εργασία με μισό μισθό.

·  Φέρνει άμεσα προς ψήφιση έναν νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο. Στόχος το καίριο χτύπημα στο 8ωρο/40ωρο, η γενίκευση της ευέλικτης εργασίας και η εκτίναξη στα ύψη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στο όνομα της «διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα». Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις ορέξεις του ΣΕΒ, των επιχειρηματιών και της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στην περιβόητη έκθεση Πισσαρίδη, φέρνει τα πάνω κάτω στο πεδίο της εργασίας, με ωράρια λάστιχα, με διπλασιασμό του ανωτάτου ορίου των υπερωριών στις βιομηχανίες –έως και 120(!) ώρες το εξάμηνο– αλλά και με καθιέρωση πληρωμής των υπερωριών «σε είδος», π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας, προκειμένου να πέσει το κόστος τους!

· Προωθεί νέες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία και έλεγχο των μητρώων μελών τους, καθιστώντας αδύνατη τη λήψη αποφάσεων για απεργίες. Θέλει να αυτό τον τρόπο να βάλει οριστικά ταφόπλακα στη λειτουργία των σωματείων.

·Επιτίθεται στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, έχοντας προχωρήσει σε απαγόρευση των διαδηλώσεων με νόμο που πέρασε το καλοκαίρι. Η έκτακτη ανάγκη του κορωνοϊού δημιουργεί ένα εφιαλτικό καθεστώς ελέγχου και επιτήρησης με μπόλικη αστυνομοκρατία.

Στο όνομα των «αντικειμενικών δυσκολιών από την πανδημία», η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει βαθιές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο με στόχο ένα νέο άλμα στην εκμετάλλευση, αλλά και στον αντιδημοκρατικό έλεγχο και καταστολή των αντιστάσεων.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία όμως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Όσο και θέλει η κυβέρνηση να επιβάλλει την πλήρη υποταγή της κοινωνίας στις νέες συνθήκες, νέα ρεύματα αγώνα αναβλύζουν από το καζάνι της κοινωνικής οργής που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Οι ανυποχώρητοι αγώνες των μαθητών και των μαχόμενων εκπαιδευτικών δείχνουν το δρόμο για μια ενωτική ανατρεπτική πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας συνολικά απέναντι στην επίθεση που διεξάγεται.

Μαζικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης των εργαζομένων.

Για μια διαφορετική ζωή αξιοπρεπούς εργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, ανάπτυξης των δημόσιων αγαθών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown που προωθούν οι παρατάξεις του κυβερνητικού, κρατικού συνδικαλισμού και της υποταγής στα συμφέροντα του ΣΕΒ και των επιχειρηματιών. Υπερβαίνουμε τη στήριξη που προσφέρουν την κυβέρνηση οι ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με τη στροφή στη βάση, τον κόσμο της δουλειάς στα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα. Με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις θα νικήσουμε την κυβερνητική αποθράσυνση.

Κλιμάκωση των αγώνων με αγωνιστικό συντονισμό όλων των μαχομενων κομματιών της κοινωνίας.

Εδώ και τώρα απαιτείται συνδικαλιστικό σχέδιο για πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, που θα το υπηρετήσουν ενιαία όλες οι αγωνιστικές και ταξικές δυνάμεις. Φτάνει πια με την μοιρολατρεία, την ηττοπάθεια και τις εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις που προωθεί το ΠΑΜΕ και ακολουθεί αντίστοιχα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Η σταθερή επιμονή σε αυτή τη πολιτική δεν συμβάλει στην αναγκαία ανασύσταση και αντεπίθεση του κινήματος ειδικά σε μια συγκυρία που η εργατική τάξη δέχεται σκληρή και ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά της.

Ως κίνηση εργαζομένων και συνδικαλιστών «Ταξική Πτέρυγα» καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις εργατικές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών. Η παν-δημοσιοϋπαλληλική απεργία της 15ης Οκτώβρη να αποτελέσει απαρχή πανεολαιίστικου, πανεργατικού ξεσηκωμού. Έστω και τώρα καλούμε τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να προκυρήξει απεργία στις 15 Οκτώβρη, ώστε να συνενωθούν όλα τα ρυάκια αντίστασης και διεκδίκησης σε ένα ορμητικό χείμαρρο ανατροπής.

Διεκδικούμε:

-Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο. Λεφτά υπάρχουν στα κέρδη, στην αιματηρή αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, στις πολεμικές δαπάνες, στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

-Θωράκιση δημόσιας υγείας. Αύξηση του ΑΕΠ για το ΕΣΥ στο 7%. 30.000 προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Δωρεάν τεστ όπου απαιτούν οι ανάγκες

-Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. 15 μαθητές ανά τάξη και όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Κάτω ο Νόμος Κεραμέως, η Τράπεζα Θεμάτων και το «Νέο Λύκειο».

-Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, το μισό μισθό, την περικοπή αδειών, τις άθλιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εργασία λάστιχο, την κατάργηση των ΣΣΕ. Υποχρεωτικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

-Όχι στον πόλεμο και τις καταστροφικές πολεμικές δαπάνες. Να μην προχωρήσει η νέα, ληστρική «αγορά του αιώνα». Λεφτά για υγεία, παιδεία, περιβάλλον, κοινωνικά αγαθά. Καμιά σκέψη για στράτευση στα 18, μείωση της θητείας.

– Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Όλοι και όλες συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία! Όλοι και όλες την Πέμπτη 15/10 στην ανεξάρτητη ταξική προσυγκέντρωση στις 9:30 στο Παράρτημα και πορεία στις 10:00 από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Συμμετέχουμε στο εργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν σωματεία του ΕΚΠ την Τρίτη 13/10 στις 18:30.»

Πηγή: dete.gr