Η Kατερίνα Σολωμού κοντά στις γυναίκες στις μικρές κοινότητες

0
335

Tης Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του  καρκίνου του μαστού και αυτό είναι μια ετήσια υπενθύμιση για τις γυναίκες, οι οποίες ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, δεν είναι και τόσο επιμελείς. Και αυτό είναι κάτι που  δεν έχει ηλικιακό περιορισμό ή  γεωγραφική σήμανση.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας  και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Σολωμού, η οποία προχώρησε σε μια ιδιαίτερα αξιόλογη εθελοντική  πρωτοβουλία, τη δωρεάν διενέργεια υπερήχων μαστού και την ψηλάφηση στήθους με στόχο  την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση παθολογίας του μαστού σε γυναίκες της Αχαΐας που κατοικούν σε μικρές κοινότητες.

Η κ. Σολωμού έχει ήδη προχωρήσει σε δωρεάν εξετάσεις στους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, σε συνεργασία και με τους Δήμους, ενώ η εθελοντική δράση αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το τέλος του Οκτωβρίου καθώς το ενδιαφέρον που ανακύπτει από άλλες Κοινότητες είναι μεγάλο και η ανταπόκριση συγκινητική.

«Δεν περίμενα ειλικρινά τέτοια ανταπόκριση»

«Ανέλαβα αυτή την πρωτοβουλία απλά ως γιατρός με αφορμή το γεγονός ότι ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού» λέει στις «7Μ» η κ. Σολωμού. «Απευθύνθηκα σε περιοχές που είναι περισσότερο απομακρυσμένες, όπως είναι οι μικρές κοινότητες, καθώς ήθελα να ευαισθητοποιήσω γυναίκες που εκ των πραγμάτων δεν έχουν την δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε μονάδες υγείας και σε διαγνωστικά κέντρα, προνόμια που έχουν άλλες γυναίκες που κατοικούν στο κέντρο των πόλεων. Ενημέρωσα τους Δήμους για αυτή την πρωτοβουλία μου και στη συνέχεια συνεργάστηκα άριστα μαζί τους για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών και οργάνωσης των ραντεβού. Δεν περίμενα ειλικρινά τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή. Σε κάθε χωριό παραμένουμε περίπου 4-5 ώρες και πολλές φορές δεν αρκούν. Στο μεταξύ αυξάνονται τα αιτήματα για διενέργεια ελέγχων και σε άλλες περιοχές  για αυτό και εκτιμώ ότι η δράση αυτή θα συνεχιστεί και μετά τον Οκτώβριο, καθώς μπορούμε να κάνουμε ελέγχους μόνο τα Σαββατοκύριακα μιας και τις άλλες ημέρες εργαζόμαστε. Είναι πολύ συγκινητική η ανταπόκριση των γυναικών σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε με τους συνεργάτες μου. Νιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτό που τους προσφέρουμε. Αυτή είναι για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή».

«Πολύ λίγες οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο»

Η κ. Σολωμού επισημαίνει ότι στην πρόσκληση που απευθύνει για έλεγχο μαστών ανταποκρίνονται γυναίκες όλων των ηλικιών, από πολύ νεαρές έως πολύ ηλικιωμένες.

Η προσέλευση αυτή ωστόσο, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο προληπτικός έλεγχος φτάνει με κινητή μονάδα δίπλα στις γυναίκες στην περιοχή όπου ζουν, δεν συνεπάγεται και το σταθερό ενδιαφέρον τους για την υπόθεση «πρόληψη». Όπως  λέει η κ. Σολωμού η εμπειρία της από τις μέχρι τώρα εξετάσεις δείχνει ότι είναι απογοητευτικά μικρό το ποσοστό των γυναικών  που εξετάζονται συστηματικά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

«Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι ήρθε γυναίκα η οποία είχε 42 χρόνια να προβεί σε έλεγχο του μαστού. Δυστυχώς είναι πολλά αυτά τα περιστατικά στην περιοχή μας. Είναι πολύ λίγες οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο. Παράλληλα με τις εξετάσεις προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τις γυναίκες σε αυτό το επίπεδο και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.  Να τις πείσω δηλαδή για την αξία της πρόληψης και τη σημασία που έχει για τη ζωή τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο έχουμε 4.000 νέες ετήσιες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 1.500 θανάτους.

Επίσης, τους διανέμουμε  και ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τον τρόπο αυτοεξέτασης του μαστού ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση ότι οι γυναίκες οφείλουν να κάνουν τακτικά μαστογραφικό και υπερηχοτομογραφικό έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτό πρέπει κάθε γυναίκα να το θεωρεί αυτονόητο και να γίνει συνείδηση».

Τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων

Κατά τη διάρκεια των δράσεων τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα για τον  covid 19 με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

«Εννοείται ότι πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία όλων από τον κορωνοϊό. Τηρούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα, απολύμανση χώρου, μάσκες, αποστάσεις και αραιά ραντεβού ώστε να μην δημιουργούνται ουρές αναμονής και να προκαλείται συνωστισμός» λέει η κ. Σολωμού η οποία ευχαριστεί  τους Δημάρχους Ερυμάνθου, κ. Μπαρή και Δυτικής Αχαΐας, κ. Μυλωνά, που με τόση προθυμία και χαρά πλαισίωσαν και στήριξαν αυτή την προσπάθειά της αλλά και τους συνεργάτες της, για την πολύτιμη βοήθειά τους.


Προτεινόμενες εξετάσεις ανά ηλικία

Γυναίκες ηλικίας 35-36 ετών πρώτη μαστογραφία (αναφοράς) & υπερηχογράφημα μαστών – ψηλάφηση
Γυναίκες ηλικίας έως 40 ετών υπερηχογράφημα μαστών – ψηλάφηση
Γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών μαστογραφία (κάθε 1 ½  με 2 χρόνια) & υπερηχογράφημα μαστών – ψηλάφηση
Γυναίκες ηλικίας > 50 ετών μαστογραφία κάθε χρόνο & υπερηχογράφημα μαστών – ψηλάφηση

Οι ανησυχητικές ενδείξεις
Πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:

-ψηλαφητό ογκίδιο σκληρό μη μετακινούμενο
-Πάχυνση ή ερυθρότητα ή εισολκή  του δέρματος 

– Άλγος ή και εισολκή θηλής
 -Έκκριμα από τη θηλή

Πηγή: dete.gr