Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει στον τρόπο καταβολής του

0
338

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί καταρχάς και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο. Θα καταβάλλεται επίσης σε νοικοκυριά ορεινών περιοχών τα οποία καταναλώνουν ξύλα ή πέλετ, με την προϋπόθεση ότι ο πληθυσμός των περιοχών αυτών να μην υπερβαίνει τα 2.500 άτομα. Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα καθώς στην περίπτωση αυτή ισχύει το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης επίσης, θα αλλάξει. Πλέον, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας. Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες για θέρμανση. Το επίδομα θα καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση με τις τελικές λεπτομέρειες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος θα είναι να πληρωθούν με ηλεκτρονικό τρόπο τα καύσιμα: πετρέλαιο θέρμανσης, ξύλα, pellet, φυσικό αέριο ή υγραέριο, ανάλογα με το τι χρησιμοποιεί ο καθένας. Επίσης, οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν σε διπλάσια αξία του επιδόματος που θα αντιστοιχεί στο κάθε νοικοκυριό. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα διακρίνονται οι δικαιούχοι παραμένουν αμετάβλητα.

Πηγή: dete.gr