Στρατιώτες που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις φορώντας τη στολή τους αντιμετωπίζουν επιθέσεις από διάφορους πολιτικούς κύκλους. Ένας από αυτούς, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του, υπηρέτησε ως ομιλητής σε εκδήλωση και τιμωρήθηκε με 15 ημέρες φυλάκιση, μετά από καταγγελίες που προήλθαν από πολιτικούς όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο «Ημεροδρόμος», υπάρχουν νομικές διατάξεις που επιτρέπουν στους στρατιωτικούς να εκφράζουν τις απόψεις τους. Συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (αρ. απόφασης 1597/2001), στην οποία κρίθηκε ότι ο αρχικελευστής του αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής», Παύλος Γκόγκας, δεν πείραξε πειθαρχικό κανόνα όταν δημοσιοποίησε επιστολή του το 1999, στην οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να εισπράξει χρήματα από συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση.
Στην επιστολή του, ο Γκόγκας τόνισε τους θρησκευτικούς και πατριωτικούς του λόγους που τον οδήγησαν να αποδώσει τα χρήματα σε παιδικά χωριά στη Βάρη, αναφέροντας ότι το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Παρά τις αρχικές του προθέσεις, παρέλαβε τελικά την αποζημίωση και ζήτησε από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για τη στήριξη του γιουγκοσλαβικού λαού.
Ο κυβερνήτης του «Θεμιστοκλής», μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, επέβαλε στον Γκόγκα πειθαρχική ποινή φυλάκισης 10 ημερών, επικαλούμενος διατάξεις που απαγορεύουν στους στρατιωτικούς να μιλούν στον Τύπο χωρίς έγκριση. Το δικαστήριο πάντως έκρινε ότι αυτές οι διατάξεις είναι ανίσχυρες, καθώς αντίκεινται στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, που διασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης.
Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πειθαρχική παράβαση στην περίπτωση του αρχικελευστή, καθώς οι εκφράσεις του δεν μπορούν να θεωρηθούν αδίκημα. Μέσω αυτής της απόφασης, αναγνωρίστηκε η σημασία της ελευθερίας λόγου και της δυνατότητας των στρατιωτικών να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς ποινικές συνέπειες.
Πηγή: documentonews.gr