Το πτώμα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, 37 ετών, βρέθηκε με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Η οικογένεια του θανόντος δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι μεμονωμένη στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις ενδείξεις πως ο Καμράν είχε υποστεί βασανιστήρια. Η γερμανική εφημερίδα taz αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών που πέρασε από πέντε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα, οι αναφορές της αστυνομίας εξέφραζαν ότι ο Καμράν ήταν ένας “ναρκομανής άστεγος”, ενώ τονίζουν πως ο θάνατός του οφειλόταν σε “παθολογικά αίτια”.
Ωστόσο, τα έγγραφα που παρέδωσε η οικογένεια του θύματος αντικρούουν αυτές τις ισχυρισμούς. Ο Καμράν ζούσε στην Ελλάδα για 20 χρόνια, μιλούσε άπταιστα ελληνικά και είχε νομιμοποιημένα έγγραφα που του επέτρεπαν τη διαμονή στη χώρα. Επίσης, δεν έχει εντοπιστεί κανένα από τα δύο κινητά τηλέφωνα που διατηρούσε μαζί του.
Η οικογένεια του Καμράν επισημαίνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του, παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν τη δυσκολία τους, καθώς το κρατητήριο του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δεν διαθέτει κάμερες. Επιπλέον, η taz επικαλείται έκθεση της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία επισημαίνει ότι ο αριθμός των περιστατικών κακοποίησης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι μπορεί να υποτεθεί, ενώ τα γεγονότα που δημοσιοποιούνται αποτελούν μόνο την “κορυφή του παγόβουνου”.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με αναφορές για θανάτους μεταναστών σε Αστυνομικά Τμήματα, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά την ανακάλυψη του θάνατου του Καμράν, αναφέρθηκε και ο θάνατος του μετανάστη Μία Χαριζούλ στο ΑΤ Ομονοίας, με την αντίδραση των αρχών να περιορίζεται μόνο στην αντικατάσταση του διευθυντή του τμήματος.
Πηγή: documentonews.gr