Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από το υπουργείο Ενέργειας στις 296 ΔΕΥΑ της χώρας, με τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων (ΡΑΥ) να αναλαμβάνει το ρόλο του ελέγχου της τιμολόγησης του νερού. Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, οι παροδικές βελτιώσεις θα οδηγήσουν αυτές τις οργανώσεις σε καλύτερη βιωσιμότητα, με τις μέσες τιμές του νερού να αναμένονται να μειωθούν αντί να αυξηθούν. Ωστόσο, ο Ηλίας Κόρλος θεωρεί τη σύσταση της ΡΑΥ αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από το πολιτικό κόστος που σχετίζεται με τις αυξήσεις.
Ενώ το έργο των ΔΕΥΑ απειλείται με συγχωνεύσεις που δεν ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υποδομών. Ο Βασίλης Λύκος αναφέρει ότι οι υπάρχουσες υποδομές είναι πολύ παλιές και ακατάλληλες, απαιτώντας επενδύσεις και νευρικότητα για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν επιδεινωθεί από πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή. Η ανάγκη για αναγκαίες και αποτελεσματικές υποδομές είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η ρυθμιστική αρχή δεν έχει ακόμη στελεχωθεί κατάλληλα.
Με τρία χρόνια πτωχών βροχοπτώσεων (2021, 2022, 2023) πίσω μας, οι κυβερνητικές ενέργειες έχουν κριθεί ως υπερβολικά αργές για να αμβλύνουν την κατάσταση. Σύμφωνα με τον Ηλία Κορλό, πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, οι προειδοποιήσεις που είχαν ληφθεί από το κλίμα από καιρό αποτελούν ένδειξη της καθυστέρησης της κυβέρνησης να δράσει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλόκαρε σωτήρια την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ το Μάρτιο του 2023, ενώ η κυβέρνηση επαναφέρει μέτρα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες που ήδη επιβαρύνονται από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Στην επαρχία, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, με τις ΔΕΥΑ που υφίστανται χρέη λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα να μην μπορούν να μετακυλίσουν τα κόστη στους καταναλωτές. Ο Ευάγγελος Χαλκιάς, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, αναφέρει ότι οι ληστρικές αυξήσεις την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Σημειώνει επίσης την ανάγκη για να λυθούν το κόστος και οι επιπτώσεις των χρεών που εκτοξεύτηκαν από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των παρόχων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την κατανάλωση του νερού μέσω αύξησης των τιμών, προκειμένου να περιορίσει την κατανάλωση. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση των τιμών δεν θα επιφέρει τις αναμενόμενες μειώσεις στη χρήση, καθώς οι βασικές ανάγκες των νοικοκυριών δεν επηρεάζονται εύκολα. Ο Κορλός σημειώνει ότι οι ανάγκες για νερό είναι ανελαστικές και πως η προπαγάνδα της κυβέρνησης δεν θα βελτιώσει τη κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει κρίσιμο να σημειωθούν επενδύσεις στις υποδομές και να ενισχυθούν οι τοπικές υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προέρχονται από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια. Η υποστελέχωση και η υποβάθμιση των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης είναι γεγονότα που υπογραμμίζουν την ανάγκη για επείγουσες μεταρρυθμίσεις και ολοκληρωμένες λύσεις. Η έλλειψη στρατηγικής και ο συνδυασμός των συγχωνεύσεων με την ιδιωτικοποίηση του νερού ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες κρίσεις βιωσιμότητας.
Πηγή: documentonews.gr