Η πλούσια παρουσία καρχαριών και σαλαχιών στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 90 χρόνια

Estimated read time 1 min read

Γεμάτες από καρχαρίες και σαλάχια είναι οι ελληνικές θάλασσες, όπως προκύπτει από καταγραφές που συλλέχθηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea κατά τις τελευταίες 90 χρόνια. Η μελέτη εντόπισε συνολικά 4.540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Η υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, θα αναλύσει λεπτομερώς την έρευνά της, η οποία βασίζεται σε διάφορες πηγές όπως πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα, ΜΜΕ, βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας, επίσημες κυβερνητικές εκθέσεις και ερευνητικά έργα. Σκοπός της μελέτης είναι να δημιουργηθεί μια στατιστική βάση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων και θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση της κατανομής αυτών των ειδών.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% προήλθε από την Επιστήμη των Πολιτών. Από το 2010 έως το 2023, καταγράφηκαν περισσότερες από 2.500 σημειώσεις, δείχνοντας τη σημαντική αύξηση της γνώσης γύρω από αυτά τα είδη θηρευτών.

Η ερευνήτρια δημιούργησε και έναν χάρτη με όλες τις καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων. Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχουν θαλάσσιες περιοχές χωρίς την παρουσία καρχαριών και σαλαχιών. Αν και η ελληνική θαλάσσια οικοσυστηματική ποικιλία είναι γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη, συστηματική επιστημονική έρευνα για τα χονδριχθία ακολουθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό κλείνει σιγά-σιγά το κενό γνώσης για την οικολογία και τη βιολογία αυτών των ειδών, αν και οι πληροφορίες για τη χωρική κατανομή τους παραμένουν περιορισμένες.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author