Η Κρίση Στελέχωσης Προκαλεί Υγειονομική Ασφυξία στο ΕΣΥ

Estimated read time 1 min read

Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με τις παθολογικές κλινικές να βρίσκονται σε κατάσταση «εντατικής θεραπείας». Το 40% των θέσεων παθολόγων παραμένει κενό, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρές δυσλειτουργίες και υπερφόρτωση των υπάρχουσων γιατρών. Οι παραιτήσεις μόνιμων παθολόγων λόγω της υπερ-εφημέρευσης και οι μετακινήσεις τους σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν τα κενά είναι καθημερινά φαινόμενα. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην προσέλκυση νέων γιατρών στις προκηρυγμένες θέσεις από το Υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική καθώς μόλις το 6% των νέων ιατρών επιλέγει ειδικότητες όπως η Γενική Ιατρική ή Παθολογία, τη στιγμή που στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό αγγίζει το 26%. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο στην Κω, το οποίο διαθέτει κενές θέσεις παθολόγων παρά τις 14 προκηρύξεις που έχουν προηγηθεί, όλες τους άγονες. Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Σερρών, τέσσερις παθολόγοι παραιτήθηκαν το 2024, με τον αριθμό των αποχωρήσεων της τελευταίας τετραετίας να φτάνει τις επτά.

Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης έχει επιλέξει να κατηγορεί τους παθολόγους και να τους πιέζει να καλύψουν τα κενά, απειλώντας με στέρηση συνταγογράφησης όσους δεν συμμορφωθούν. Οι ιδιώτες παθολόγοι καλούνται να ενισχύσουν τη λειτουργία του ΕΣΥ με πενιχρές αμοιβές, κάτι που αποδεικνύει την πολιτική “μπαλωμάτων” που ακολουθεί το υπουργείο.

Αυτό το σκηνικό επιβεβαιώνεται από μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη αναλογία γενικών ιατρών σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Το μέλλον των παθολογικών κλινικών διαγράφεται σκοτεινό και η κατάσταση μόνο να χειροτερεύει μπορεί, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση του ΕΣΥ.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author