Η κατάργηση της προστασίας των μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis και οι επιπτώσεις στην ελληνική δικαιοσύνη

Estimated read time 1 min read

Παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τη διαδικασία προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, η οικονομική εισαγγελία προχωρά στην άρση του καθεστώτος προστασίας για τους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis. Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί τη δημόσια αίτηση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζητούσε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των «Αικατερίνης Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη». Τέτοιες ενέργειες αναγνώστηκαν ως πίεση προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας θέτει τους προστατευόμενους μάρτυρες στο στόχαστρο νομικών επιθέσεων από άτομα που κλήθηκαν να καταθέσουν, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η ασφάλεια και η προστασία που τους είχε παρασχεθεί. Έπειτα από αυτή την ανακοίνωση, ο Σαμαράς εξέφρασε τη χαρά του, δηλώνοντας ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την αποκάλυψη της «σκευωρίας Novartis».

Παράλληλα, αναμένονται νομικές σημαντικές συνέπειες, καθώς όπως είχε προειδοποιήσει ο δικηγόρος Στίβεν Κον, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τους μάρτυρες στις ΗΠΑ, η αποκάλυψη των ταυτοτήτων των πληροφοριοδοτών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποπομπές από διεθνείς οργανισμούς και εντάλματα σύλληψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βούλευμα 25/2022 του Δικαστικού Συμβουλίου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου είχε απορρίψει προηγούμενες αιτιάσεις του Σαμαρά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η προστασία των μαρτύρων διασφαλίζεται, ακόμη κι αν υπάρχει πιθανότητα ιδιωτικού οικονομικού οφέλους για αυτούς. Το βούλευμα αναφέρει ότι η σύνδεση των καταθέσεων στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ με αυτές στην Ελλάδα δεν αναιρεί την κατηγορία της δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: documentonews.gr

You May Also Like

More From Author