Δύο άνδρες, ο Βασίλης και ο Δημήτρης, ηλικίας 35 και 40 ετών αντίστοιχα, κάτοικοι της Ανω Πιτσάς, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν έναν γείτονά τους. Η οικογένειά τους τώρα μετρά έξι ορφανά παιδιά. Αυτές οι ιστορίες είναι μόνο ένα μέρος των χιλιάδων πολιτών που τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια βλέπουμε να προσφέρουν βοήθεια στους πυροσβέστες. Η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι προφανής, με τα κενά να ανέρχονται σε περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους, κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων που αναμένονται στο τέλος του έτους. Παράλληλα, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας δεν έχει κάνει καμία αναφορά στη λύση του προβλήματος των κενών και απολύει 3.500 εποχικούς πυροσβέστες στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
Η διάδοση του εθελοντισμού έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, το οποίο αναλύουν ειδικοί όπως ο Γιώργος Γουρδουράκος, πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Περιφέρειας Αττικής και Νήσων. Ο κ. Γουρδουράκος αναφέρει ότι ο εθελοντισμός χρησιμεύει στην κυβέρνηση ως δικαιολογία για την αποφυγή νέων προσλήψεων. «Η φωτιά δεν σβήνει αν δεν υπάρχει η μπότα του πυροσβέστη», τονίζει. Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος ε.α., συμπληρώνει ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο που να συγκρίνεται με άλλες χώρες και επισημαίνει τα προβλήματα με το καθεστώς εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εθελοντών.
Το νομικό πλαίσιο για την εθελοντική πυρόσβεση είναι σύνθετο και πολυδιάστατο, με τρία διαφορετικά καθεστώτα που σχετίζονται με την πυροσβεστική, την πολιτική προστασία και τους δήμους. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ υπάρχουν νόμοι που ορίζουν την πιστοποίηση των εθελοντών, στην πράξη πολλές ομάδες αδυνατούν να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα. Οι ασθένειες του συστήματος έχουν δημιουργήσει φαινόμενα επικίνδυνων και μη εκπαιδευμένων «αυτοχρισμένων» εθελοντών.
Η Μαρία Αρβανίτη, εθελόντρια πυροσβέστρια από το 2011, επισημαίνει ότι οι εθελοντές συχνά υποχρεώνονται να καλύπτουν το κόστος του εξοπλισμού τους, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για στήριξη. «Πολλές φορές καλύπτουμε τον εξοπλισμό από την τσέπη μας», αναφέρει. Ο ίδιος ο Γ. Γουρδουράκος αναδεικνύει την υποκρισία των ΜΜΕ, που προβάλλουν τους εθελοντές ως ήρωες χωρίς να εξετάσουν αν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Ταυτόχρονα, η εκκένωση χωριών κατά τη διάρκεια πυρκαγιών φανερώνει την κρατική ανεπάρκεια. Στη βόρεια Εύβοια, π.χ., οι εθελοντές παρέμειναν για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους όταν οι επίσημες δυνάμεις δεν επαρκούσαν. Ο κ. Γκουρμπάτσης επισημαίνει ότι, αν και οι εθελοντές έχουν αναλάβει καθήκοντα, παραμένει ουσιώδης η ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η αλήθεια είναι ότι ο εθελοντισμός δεν είναι πανάκεια για την περίθαλψη των πυρκαγιών. Είναι απαραίτητη η συνολική στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος και η δημιουργία ενός πιο οργανωμένου και συντονισμένου πλαισίου για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.
Πηγή: documentonews.gr