Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προχώρησε στην αποδόμηση μιας εγκληματικής οργάνωσης που αποτελείτο από εφοριακούς υπαλλήλους και έναν λογιστή, οι οποίοι εμπλέκονταν σε διευκολύνσεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας και εκβιάσεις επιχειρηματιών, με σκοπό την είσπραξη παράνομων χρηματικών ποσών. Στην επιχείρηση που διεξήχθη στην Κέρκυρα την Πέμπτη, συνελήφθησαν συνολικά 5 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων 4 υπαλλήλοι της Δ.Ο.Υ. και 1 ιδιώτης λογιστής, ενώ αναφέρονται επιπλέον 4 άτομα στη δικογραφία.
Η δράση της οργάνωσης εντόπισε ότι τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024, τα μέλη της προέβαιναν σε πράξεις και παραλείψεις που αντιτίθεντο στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Αξιοποιούσαν τις εξουσίες τους για να απαιτούν χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες, βασιζόμενοι στον εκβιασμό και την άμεση εποπτεία. Δημιουργούσαν έναν ασφαλή μηχανισμό επικοινωνίας και αντιπαρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσουν τη μη ανίχνευση της δράσης τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, ο αρχηγός της οργάνωσης ήταν υπεύθυνος για τη διανομή των χρημάτων, και διασφάλιζε ότι δεν θα διέρρεαν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Οι άλλοι εφοριακοί είχαν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, είτε ελέγχοντας άλλους υπαλλήλους είτε διενεργώντας επιτόπιους ελέγχους κατόπιν εντολών. Ο λογιστής λειτουργούσε ως μεσάζοντας, διακινώντας χρηματικά ποσά από τους πελάτες προς τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα προνομιακή μεταχείριση για τους πελάτες του.
Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψαν πληροφορίες για τη δράση των υπαλλήλων, με αφορμή καταγγελία που αφορά δύο υπαλλήλους Δ.Ο.Υ. που απαιτούσαν 60.000 ευρώ από επιχειρηματία για την τακτοποίηση εκκρεμών υποθέσεων. Η έρευνα οδηγεί σε τουλάχιστον 8 περιπτώσεις που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση, με συνολικό χρηματικό ποσό απαιτήσεων που φτάνει τα 183.000 ευρώ.
Από τις έρευνες που διεξήχθησαν, κατασχέθηκαν 42.480 ευρώ, 1.770 δολάρια, κινητά τηλέφωνα, καθώς και φορολογικά έγγραφα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, όπου παραπέμφθηκαν σε ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για την απολογία τους.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε ότι η διαφθορά δεν έχει θέση στην αρχή και υπογράμμισε την ανάγκη για δικαστική διαδικασία για τέτοια φαινόμενα. Σημείωσε ότι οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των συλληφθέντων θα ακολουθηθούν όπως προβλέπεται από το νόμο.
Πηγή: documentonews.gr