Η πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Με την προσθήκη 57 λέξεων στο άρθρο που αφορά αυτούς τους μάρτυρες, δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να αξιολογεί κατά περίπτωση την ανυπαρξία ή την συνέχιση της προστασίας τους. Αυτή η αλλαγή συνιστά μια νομική εκτροπή, που φαίνεται να επιδιώκει περισσότερα πολιτικά κέρδη παρά την απονομή Δικαιοσύνης.
Σημαντικό είναι ότι πολιτικά πρόσωπα, όπως οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνης Γεωργιάδης, είχαν προειδοποιήσει για επιθέσεις εναντίον αυτών των μαρτύρων, παρά το αυστηρό νομικό καθεστώς που τους προστάτευε. Ιδιαίτερα ο Σαμαράς είχε προσπαθήσει να άρει την ασυλία τους, υποστηρίζοντας ότι η αμοιβή τους στις ΗΠΑ θα επηρέαζε την κατάθεσή τους στην Ελλάδα—ένα επιχείρημα που είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η απόφασή τους να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε έναν εισαγγελέα να ανακαλεί ή να τροποποιεί την προστασία τους, με αποτέλεσμα οι μάρτυρες να βιώνουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο. Το γεγονός ότι αυτή η νομική τροποποίηση δεν συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση είναι ενδεικτικό της σκοπιμότητας πίσω από την απόφαση αυτή. Παράλληλα, η ψήφος του νόμου, που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Μαΐου 2024, φαίνεται να στοχεύει στο να υπερισχύσει η προστασία πολιτικών προσώπων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis.
Η πρόθεση να αποκαλυφθούν οι προστάτες μάρτυρες, όπως ζήτησε ο Σαμαράς στις 26 Ιουνίου 2024, αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση: τη δυνατότητα ενός κράτους να χρησιμοποιεί τα νομικά του εργαλεία για να αποδυναμώσει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς η δημόσια εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη κινδυνεύει, και οι πολίτες ενδέχεται να διστάσουν να συνεργαστούν σε περιπτώσεις διαφθοράς, ναρκωτικών και άλλων εγκλημάτων. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει έναν κίνδυνο για το κράτος δικαίου, που μετατρέπεται σε μηχανισμό προστασίας της διαφθοράς.
Πηγή: documentonews.gr