Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια στον Μιχαλολιάκο και τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης

0
357

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε ότι επιβάλλονται για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής

Νωρίτερα ανακοίνωσε ότι επιβάλλονται ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 10 χρόνια για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Η πολυήμερη διαδικασία μπαίνει, πλέον, στην τελική ευθεία καθώς αμέσως μετά θα γίνει η συγχώνευση των ποινών που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους, ενώ στη συνέχεια θα κριθεί αν θα οδηγηθούν ή όχι στην φυλακή. Είναι η στιγμή που οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δώσουν «μάχη» διεκδικώντας για τους εντολείς τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση τους.

Οι χθεσινές εισηγήσεις της εισαγγελέως
Για τους επτά διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παπά , Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου είχε εισηγηθεί την καταδίκη τους σε κάθειρξη 13 ετών, ενώ η ανώτατη ποινή που προβλέπεται είναι τα 15 χρόνια.

Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε κάθειρξη 7 ετών, ενώ για όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά (Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Μίχος, Μπούκουρας) 5 έτη φυλάκιση. Η ποινή των 7 ετών προτάθηκε και για όλους τους κατηγορούμενους που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για τον Γιώργο Ρουπακιά, στον οποίο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και επιπλέον 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας ζήτησε να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη εισηγήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και ακόμη 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για εκείνους που έλαβαν ελαφρυντικό η εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί κάθειρξη 6 ετών.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7 έως 10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζήτησε ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και επιπλέον 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης, για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό με αποτέλεσμα η εισαγγελέας να ζητήσει ποινή φυλάκισης 6 μηνών, για κάθε πράξη.

Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέα πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6 έως 18 μήνες, κατά περίπτωση, και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για συγκεκριμένο αδίκημα είναι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Πηγή: dete.gr